Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5532610 www.bgdnes.bg

Яко ловят платики в яз. "Сопот"

Голямо количество платика се лови от рибарите тези дни на живописния язовир "Сопот", Ловешко. Водоемът е един от оставените свободни за любителски риболов по време на все още действащата забрана в страната.
Въдичари се хвалят с богат улов по бреговете на голямото езеро. Платиката е любим обект за мнозина. Тази миролюбива риба обитава само чисти водоеми с песъчливо дъно, а през пролетните месеци е най-активна. Сега пасажите се навъртат около по-плитките участъци, където екземплярите се размножават.
Нивото на язовира е доста високо, а водата е заляла крайбрежните треви. Именно там е царството на платиките в момента. Подходящи за риболов са както северният бряг, под пътя за град Троян, така и срещуположният, под село Голяма Желязна.
За успешен излет е необходимо да се снабдите единствено с по-солидно количество ароматна захранка. Платиките са известни с това, че харесват сладникавия вкус. Събират се на ванилия, шоколад, кокос. Най-добрата стръв се оказват белите червеи. При тихо време без проблем може да се напълни живарникът само за няколко часа. Кълве и на плувка, и на дъно, важно е дъното да е чисто и да няма много закачки.
Преобладават риби с размери около 200-300 грама, но понякога се закачат и по-яки. Язовирът е добре познат и със своите бели риби, които също показват добра активност. Тези хищници налитат най-вече на стръв от жив местен уклей.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама