Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5567265 www.bgdnes.bg

Не тръгвайте за риба без прашка

Един от най-важните аксесоари в съвременния риболов на плувка е прашката. Това устройство е предназначено за изключително точно и прецизно захранване, както и за достигане на дистанция. Влезе масово в приложение от началото на този век. Преди това повечето риболовци захранваха от ръка.
Всъщност риболовната прашка работи на принципа на обикновената. Съставена е от тяло, ластици и кошничка. По риболовните магазини вече се предлагат най-разнообразни модели на различни марки. При избора ни на прашка трябва да се съобразим с два основни критерия. Важно е да проверим дали ластиците са достатъчно здрави при опъване, защото именно това е най-чувствителното място на този уред. Често ластиците са застарели и се късат лесно, което може да провали излета ни.


Второто нещо, което трябва да имаме предвид, е каква точно големина на кошничката ни е необходима. За подхранване на бели червеи и зърна (царевица, жито, коноп) се използват по-фини прашки. Ако обаче искаме да подадем топка със захранка на дистанция от 20-30 метра, тогава ни е нужна масивна прашка с голяма кошница.
Защо се налага да използваме прашка? Когато ловим на сравнително късо разстояние от брега, с директен или щека, тогава с прашката подаваме по няколко зрънца или червейчета. Така стимулираме апетита на рибата, без да будим подозрение у нея. Прашката е изключително ценен аксесоар и при риболова на мач. Заради по-голямата дистанция, на която се лови, в повечето случаи не можем да захраним с точност топките от ръка. Понякога прашката влиза в помощ и на въдичарите, практикуващи дънен риболов. Чрез нея те презентират доста прецизно протеинови топчета в облавяния участък.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама