Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5599672 www.bgdnes.bg

Костури налитат на яз. "Белмекен"

Язовир "Белмекен" е един от най-високопланинските у нас. Разположен е на 1923 метра надморска височина в Рила. По време на летните жеги водоемът е предпочитано място за любителски риболов заради прохладата и свежия въздух. Проверка на "България Днес" показа, че в момента там върви много успешен риболов на костур.
Езерото е част от каскадата "Белмекен-Сестримо-Чаира". Това е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров. Името "Белмекен" означава "Известно място". Въпреки че се намира на границата на национален резерват "Рила", риболовът е разрешен.
Най-ценните видове, които плуват във водите му, са пъстървовите риби. Те обаче са много трудни за улавяне и е въпрос на късмет да попаднем на тях. Риболовците, които познават добре водоема, разкриха пред медията ни, че може цял ден да нямаме кълване и привечер за половин час да надърпат няколко балкански пъстърви или сивени.


Далеч по-резултатен се явява уловът на костур. Този хищник може да достигне размери до килограм, но преобладаващо се хващат риби по педя. Добре е да изберете място в близост до втичало. Във водоема ежедневно влиза голямо количество вода от каскадните съоръжения. Именно там течението вкарва хранителни вещества и събира рибите.
Риболовът протича основно на плувка. Не е необходимо да се замята прекалено навътре. Водата е много чиста и бистра, затова поставете тънко влакно, по възможност от флуорокарбон, за да не бъдат мнителни рибите.
Предупреждаваме, че трябва да се подготвите с добра екипировка, тъй като температурите на такава надморска височина могат да паднат рязко. Задължително носете яке и шапка със себе си.


Наловете си
малки рибки

Пъстървите и костурите в язовир "Белмекен" се търсят основно на малка местна рибка от вида лешанка. Това е естествената храна на екземплярите и те са свикнали да я приемат с охота. В слънчеви дни край бреговете плуват множество дребни лешанки, които могат да се наловят с рачило. Те се закачат под гръбната перка и са идеалната примамка. В краен случай може да ползваме и живи рибки кубинки, закупени от риболовен магазин.
Костурите не отказват и торни или бели червеи. Любителите на спининга пък ще останат доволни, ако опитат на тежки клатещи се блесни или кастмастери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама