Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5614539 www.bgdnes.bg

Как се хващат жаби

Като няма риба, и ракът е риба. Вероятно всеки е чувал тази житейска мъдрост. А понякога дори жабата е стойностен улов. Мнозина я подценяват и дори се мръщят, когато погледнем на нея като кулинарен обект. Всъщност водната жаба е едно от най-чистите животни, има крехко и вкусно месо и неслучайно е деликатес щ1 в Италия. Наричат ги още "водни пъдпъдъци". В летните жеги, когато рибата не кълве, това е отличен шанс да опитаме едно ново предизвикателство.
Първо трябва да погледнем към закона, който гласи, че жабите са забранени за улов между 1 април до 31 май, когато се размножават. Може да се задържат само до 50 екземпляра на ден и само по-големи от 30 грама парчето. Това важи за вида голяма водна жаба (Pelophylax ridibunda), който обитава нашите водоеми. Те са зелени на цвят и живеят край вода и блата. Трудно бихме ги сбъркали със сухоземните крастави жаби, които са с къси крака, набръчкана и петниста кожа и избягват влажните места.
Най-разпространеният начин да хващаме жаби през деня е чрез дълъг телескоп и влакно около 10 метра. В края се поставя кука, най-добре тройка. За примамка служи малко зелено листенце или пък завързан червен конец. Поднасяме изкушението в близост край жабока и започваме да го мърдаме леко по повърхността на водата. Водното животно възприема това като някакво насекомо и моментално го атакува с дългия си език. Следва засечка и жабата увисва на куката. Трябва да приближаваме брега предпазливо, защото понякога жабите са плашливи и бягат.
Още по-лесен метод е уловът им по тъмно, когато жабите излизат на брега. Осветени с прожектор, те не мърдат. Можем да ги събираме директно с ръка или да ги "приспим" с брадва или чук.


Ядат се само
задните бутчета

Обработката на жабата не е сложна. За консумация са подходящи единствено задните бутчета. Жабата се хваща за двата задни крака едновременно и се изпъва на дъска или плоскост. Реже се с остър нож точно зад предните крака. Кожата, наричана още чорапогащник, се сваля чрез издърпване. Предната част на жабата се изхвърля. Изрязват се пръстите, а двете задни бутчета се преплитат.
Най-популярната рецепта е чрез паниране в брашно, яйце и бира. Получава се уникално мезе за бира. Друга препоръчвана рецепта е да се варят в тенджера със сол, бира, вода, олио, червен пипер и чубрица. Който веднъж опита жабежки бутчета, винаги повтаря!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама