Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5741366 www.bgdnes.bg

Септември е шаранско време

Дойде септември, а с това и времето за риболов на едри шарани. Със захлаждането и активността на тези риби става по-голяма. Сега е особено добър сезон, за да потърсим едрите екземпляри в язовирите.
С края на лятото и наближаването на зимата миролюбивите видове като шарана навлизат в по-дълбоките части на водоемите. Затова се лови предимно с дънни въдици, които се вкарват навътре, далеч от брега. Добре е примамките да са на по-дълбоко от 4-5 метра, което е гаранция, че трофейни екземпляри може да се навъртат наоколо.
Задължително е обилното подхранване с царевица. Ефектът е по-силен, ако тя е леко сварена, за да пусне аромата си. Силен риболов на шаран става на язовирите "Ивайловград", "Пясъчник", "Александър Стамболийски" и "Тича".
Монтажите за улов на този вид са най-различни в зависимост от спецификата на самия водоем. Ако дъното е много тинесто или обрасло с растителност, тогава се поставя специален повдигач, който да позиционира стръвта над дъното.
Шарановите риби обичат сладките аромати, особено в края на лятото и началото на есента. Потопявайте царевичните зърна в така наречените дипове с аромати на шоколад, ванилия, банан, ягода и др.
Улов на шаран може се чака и на някои от големите ни реки. В последната седмица вести пристигат от долното течение на Янтра, където мамят риби по 2-3 кг. Подобно е положението и по "Искър" около село Гиген. Там речните шарани могат да се хванат и на влашка плувка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама