Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5819685 www.bgdnes.bg

Змиорките нападат

Змиорки ловят българските рибари в Гърция! Тези екзотични риби са хит в някои от реките в южната ни съседка. Есенното застудяване е раздвижило активността им и те се хранят здраво.
Европейската змиорка (Anguilla anguilla) се среща в недълбоки участъци с каменисто дъно и укрития от коренища и паднали клони или храсти. Предпочита леко заблатените речни райони. В долното течение на реките Струма и Вардар на гръцка територия може да се замята успешно за змиорка.
Любопитното е, че за да хвърли хайвера си, тази риба мигрира чак до Саргасово море. Изминава разстояние от 4 до 17 хил. километра, пресичайки Атлантическия океан. Без вода, във влажна трева или мъх змиорката може да издържи няколко дни. Има способността да се придвижи по сушата от един водоем до друг. Достига 2 метра дължина и 5-6 кг тегло в реките.
В недалечното минало у нас змиорките се хващали с успех в реките, които се вливат в Бяло море - Марица, Места и Струма. Сега обаче популацията им на българска територия е почти изчезнала. Срещат се единични риби в река Дунав и прилежащите й блата и притоци. Знае се за уловени змиорки от река Камчия и Велека, както и от яз. "Овчарица". Видът е включен в Червената книга на България.
Змиорката е лаком нощен хищник. Лови се с класически монтаж на дъно, с крайна или подвижна тежест. Използват се големи куки, на които се закача грозд от земни червеи, рибки или малки водни жабки. Чудесни резултати се постигат с парченце от пушена скумрия.


Как да я приготвим

Змиорката е една от най-вкусните риби, които се срещат по нашите географски ширини. Когато я уловите, не я пускайте в живарник, защото се измъква веднага. Одерете кожата й и почистете рибата.
Змиорката е изключително важна част от хранителната култура на Япония. По време на Деня на змиорката японците я приготвят по специфичен начин на грил и добавят сосове. Ястието се нарича кабаяки.
Обикновено дробът на змиорката се приготвя на супа, а месото участва в салати и различни ястия. Може да се задуши на тиган с бяло вино. Не е необходимо да сипвате мазнина, защото змиорката пуска достатъчно своя. В Англия я ловят в река Темза, след което приготвят прословутата желирана змиорка.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама