Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5924317 www.bgdnes.bg

Костурът кълве като полудял

Дългоочакваният от мнозина риболов на дупка в леда вече започна! Студовете от началото на месеца сковаха множество езера и язовири. Най-здрава ледена кора има в планинските и полупланинските водоеми, където сезонът стартира ударно.
Проверка на "България Днес" установи, че на язовир "Широка поляна" в Родопите вече масово се пробиват дупки, а костурът кълве като полудял. Това е най-масовият хищник, който се лови от ледените води по това време от годината. Костурите са риби, които не спят зимен сън, а усилено търсят храна, като се придвижват на пасажи от по няколко екземпляра. Пред медията ни специалистите по зимен риболов дадоха няколко съвета.
"Ако търсите големи костури, заложете на отвесната блесна. Дава добри резултати, особено преди обяд. Ако кълването стане капризно, тогава сложете мормишка. Тук обаче се изисква захранване с хирономус (наричан още вердевас). На един пакет с глина се добавят 40 грама червейчета", казват майсторите риболовци.
По-рядко излизат бабушките, които също са основен вид в язовира. Те са миролюбиви риби, затова предпочитат живата стръв - хирономуси и пинки. Могат да се хващат дори и на монтаж с малка подвижна плувка. Намиращият се в непосредствена близост яз. "Блатото" също е стегнал със здрав лед, който вече надхвърля 20 см. Там рибите са по-добре, но кълват по-често.
За риболовците в Софийска област също има добри новини. Те са свързани със "запечатването" на яз. "Алино", Самоковско. Водоемът е известен като един от най-ранно замръзващите. Заради разположението той хваща здрава ледена обвивка и е отличен вариант за подледен риболов. Тази зима той не е арендован и на него може да се лови само с билет за любителски риболов. Освен традиционните костури и бабушки тук може да се излъжи кефал, както и щука.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама