Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5940152 www.bgdnes.bg

Леферът удари 700 тона

Почти 700 тона лефер е уловен от професионалните български рибари в Черно море през тази година. Данните са на Агенцията по рибарство и са до 30 ноември. През последния месец от годината уловът така или иначе е съвсем символичен или никакъв.
Леферът е стадна морска риба и най-хищната, която се среща в нашето море. Най-големият уловен екземпляр в световен мащаб е с тегло 14,4 кг и е хванат в Северна Каролина, САЩ. По Черноморието обаче виреят далеч по-дребни риби. Тези около 200-300 грама се наричат чернокоп и са особено предпочитани от ресторантьорите от кулинарна гледна точка. На по-едрите от килограм и половина парчета пък рибарите казват гофан. Всъщност във всички случаи става въпрос за един и същ биологичен вид.
Уловът на лефер е абсолютен рекорд за всички времена. Досега най-силна беше 2012 година, но дори и тогава общото му количество беше със 100 тона по-малко. Близо до рекорда се приближава и уловът на паламуд. Сега той е 66 тона, а преди 4 години е бил 96 тона.


Рибарите отчитат, че при наличието на тези два изявени хищника далеч по-малобройни са били пасажите от цаца, хамсия и сафрид. Тези дребни видове са основната храна на лефера и паламуда. Очакванията са догодина да има обратна тенденция и да преобладава дребосъкът.
Все още специалистите не могат да разберат на какво се дължи този бум на риба по морето през изминаващата есен. Съществуват най-различни теории. Някои смятат, че климатът се е променил благоприятно, други смятат, че морето вече е по-чисто. Реалистична звучи и теорията за сериозна миграция на риба от Бяло и Мраморно море. Това станало възможно след вдигането на подводни заграждения в Босфора, които до този момент пречели на пасажите да се придвижват към Черно море.


Най-вкусен е на скара

Леферът е мазна риба, затова най-добре е да се приготви на скара или керемида. Други го предпочитат печен във фурната или пушен. Само най-дребните рибки от този вид са подходящи за пържене, защото не са толкова мазни.
Когато уловите лефер, трябва много бързо да го поставите в лед или да го замразите, в противен случай се разваля. Преди да се метне на скарата, всяка от рибите се осолява добре. Печете чернокопа по около 5 минути от всяка страна.
За соса се използва сокът от два лимона, в който добавяте 2 смачкани скилидки чесън и нарязания на много ситно копър (половин връзка). С получената смес се залива чернокопът непосредствено преди поднасяне.
Съдържащите се в лефера витамини са изключително важни за поддържането на човешката имунна система. Има висок процент белтъчини и нисък процент вредни мазнини.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама