Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5952119 www.bgdnes.bg

Ледените щуки лудват

Щуки се ловят от дупка в леда на язовир "Малък Беглик" в Родопите. Хищните риби са се побъркали от глад в последните дни.

Ниските планински температури са гаранция за стабилна ледена покривка. Пред "България Днес" специалисти по подледния риболов разкриха, че дебелината на кората вече е почти 20 сантиметра. Тя се пробива чрез уред, наречен ледобур, който наподобява гигантски тирбушон.

Реклама

Мнозина риболовци ще предпочетат да посрещнат коледните празници именно върху замръзналото езеро. През най-студените дни щуката не е особено подвижна. Тя напада само плячка, която преминава в непосредствена близост до нея. Затова е необходимо да се пробиват дупки на различни места из водоема в търсене на хищника.

Съществуват много методи за риболов на щука под леда. Най-масово се използва отвесната, наричана още зимна блесна. Достатъчно ни е основно влакно 0,16 и метален повод, за да извадим зъбатите риби. Добре е над отвесната блесна да се постави допълнителна тройна кука с червен цвят. Други ползват допълнителна хитрост, като закачат на блесната и малка жива рибка. Има най-различни монтажи дори и с мъртво рибе за примамка. Методът с малка подвижна тапа също работи. Най-подходящата стръв в този случай е дребна каракудка.

Подледният риболов на щука все пак е сериозно предизвикателство за нашите водоеми. По-едрите екземпляри са почти неуловими. Друг язовир, който дава опция за улов на щука по това време от годината, е "Алино", Самоковско.

Иначе в Родопите най-масово се търсят бабушки, костури и кефали. На яз. "Широка поляна" риболовът вече върви активно. Бабушките са мамят на мормешка с хирономус. Страхотни новини тази зима пристигат и от язовир "Тошков чарк", където вадят костури по педя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама