Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5965117 www.bgdnes.bg

Вижте каква риба плъзна по яз. "Искър"!

По Коледа стават чудеса! В това се убедиха и рибарите на язовир "Искър" в последните дни. Изненадващ вид риба се появи в студените дни и зарадва любителите на въдичарството, видя "България Днес".
На куките все по-често се закача изключително редкият чудски сиг. Тази риба е мит за мнозина, но очевидно във водите на "Искър" е намерила отлични условия за възпроизвеждане. Парчета по килограм вадят майсторите по бреговете край местността Щъркелово гнездо. Замята се на плувка със стръв торен червей.
Чудският сиг е една от най-студенолюбивите риби у нас. Тялото му е издължено, странично сплеснато и не много високо. Люспите са дребни, сребристи, а перките прозрачни, с тъмен оттенък. В естествената му среда - студените и дълбоки езера в Северна Европа и Азия, чудският сиг достига почти метър на дължина и тегло около 10 кг, в България тази риба нараства до 60-70 см и тежи до 3-4 кг.


Този рядък вид обитава дълбоките, чисти и студени води. Не понася температура на водата над 20 градуса. Държи се на пасажи от риби с еднаква възраст, като в търсене на храна или мигрирайки, може да плува непосредствено под повърхността или на много голяма дълбочина. Избягва обрасли или тинести участъци.
Менюто на тази риба не е много богато. Храни се основно с планктон и дънни организми и ракообразни. По-едрите екземпляри нападат и рибки. Освен в язовир "Искър" чудският сиг може да бъде уловен и на яз. "Кричим". Рибите са хитри и се плашат от груб такъм. Затова трябва да се използват сравнително тънки влакна и малки куки. Обикновено кълването е леко и плавно.
Според официалните данни в България сигът не се размножава по естествен път. Екземплярите се разселват изкуствено. Тази теория обаче се опровергава в последните години, що се касае до водите на яз. "Искър". Там видът очевидно се приспособява успешно и вече има свой прираст. Размножителният му период е ноември - декември. Чудски сигове се заплитат и в извадените от проверяващите органи бракониерски мрежи, което е доказателство за числеността на тази риба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама