Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/5976430 www.bgdnes.bg

Ловците на бунт, искат си патиците

Страхотен скандал се разразява в ловно-рибарските среди след наложената забрана да се бие пернат дивеч в цялата страна заради върлуващата епидемия от птичи грип. Потърпевши са и рибарите, след като на редица езера и язовири ще има ограничение да се замятат въдици.
Пред "България Днес" ловни дружинки от цялата страна изразиха готовност да се вдигнат на масови протести срещу заповедта на земеделския министър Десислава Танева. Те си искат лова на патици през януари. За отмяна на забраната се застъпиха и от Националното ловно-рибарско сдружение - СЛРБ. Оттам твърдят, че в края на миналата година е проведено експертно съвещание в Изпълнителната агенция по горите. Тогава е постигнато единодушно съгласие да не се забранява изцяло ловът на дребен местен и мигриращ дивеч, а да се вземат мерки само в 10-километровата зона около животновъдните обекти с констатирано огнище на птичи грип. Устното споразумение обаче е било погазено и ловците са ощетени.
Идният уикенд е последният, в който ще може да се практикува свински лов според сроковете в закона. Предстоящото преследване на глигани ще е своеобразно закриване на сезона. След това през януари ловците традиционно се насочват основно към водоплаващия дивеч.
"България Днес" припомня, че до края на този месец законът по принцип позволява да се бият голяма белочела гъска, както и 8 вида диви патици (зеленоглава патица, лятно бърне, зимно бърне, фиш, лопатарка, черна качулата потапница, шилоопашата патица и черна лиска). До 31 януари е и срокът за лов на фазани и токачки. Всички тези птици сега остават под забрана, което напълно ограничава ловджиите след приключването на свинския лов в неделя.
Рибарите от своя страна също са категорични, че по никакъв начин замятането на въдици не влияе върху разпространението на птичия грип. Пловдивчани се заканиха, че няма да спазват забраната и ще си ловят риба от яз. "Пясъчник", който също попадна в ограничителния списък.

Заповедта написана балъшки

Заповедта на земеделското министерство за забрана на лова е написана некомпетентно. Това алармираха ловните дружинки пред "България Днес". В текста, подписан от министър Десислава Танева, четем, че се забраняват ловът и разселването на пернат дивеч. Терминът "пернат дивеч" не съществува и не се използва никъде в Закона за лова и опазване на дивеча. Птиците за отстрел се делят на прелетен и водоплаващ дивеч.

Ловът не пренася птичи грип

"В Европа не е доказано, че ловът по какъвто и да било начин допринася за разпространяване на заболяването. Освен това ловните ограничения ще доведат до отстраняването на хилядите ловци, които са важен и незаменим фактор за незабавното информиране на специализираните държавни органи за намерени болни или мъртви диви птици в природата." Това обясни инж. Иван Петков, председател на УС в Националния ловно-рибарски съюз.
"Настояваме да бъде отменена забраната на лова в цялата страна и да се придържаме към постигнатото съгласие на експертното съвещание, като се предприемат съответните адекватни мерки, ограничаващи лова само по места", обяви още шефът на ловците у нас.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама