Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6004426 www.bgdnes.bg

Яз. "Доспат" замръзна

Един от най-големите язовири у нас - "Доспат", замръзна със стабилен лед. Това не се бе случвало от много години. Новината бе приета радушно в рибарските среди. Първите ентусиасти, пробили дупки, вече се похвалиха със страхотен улов от пъстърви.
Ледът достига 15-20 сантиметра, но само в района на устието под град Сърница. Най-успешно е да се лови с малка подвижна плувка. За стръв се залагат бели червеи или малки живи рибки. Други предпочитат да слагат на куката специална ароматна паста в ярки цветове. Отвесната блесна и мормишката също вършат работа в определени дни.


Най-често на въдицата налитат дъгови пъстърви, които имат много добра численост в язовира. Рибите са в размери от 200 грама до килограм, затова не бива да се подценяват такъмите. Влакното за повод трябва да е с дебелина поне 0,12 мм.
Трябва да се знае, че до края на януари важи забрана за улов на видовете - балканска пъстърва, сивен, сиг, пелед и езерна сьомга. Така или иначе те или не присъстват във водоема, или имат съвсем незначителна популация. Масовият вид - дъгова пъстърва, позната още като американска, не е забранен, тъй като не може да се размножава по естествен път у нас. Другите видове, които се ловят успешно от дупка в леда на язовир "Доспат", са костур и бабушка.
Припомняме, че за безопасността при подледен риболов трябва да се спазват някои правила. Добре е да разполагате с въже. Никога не навлизайте по леда, ако сте сам.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама