Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6061598 www.bgdnes.bg

Таралеж от куки разбива костурите

Риболовът на дупка в леда обикновено се свързва с отвесните блесни и мормишките, които вече са достатъчно популярни сред нашите любители на зимните емоции. Към балансьора, този таралеж от куки, мнозина поглеждат скептично просто защото не са го тествали. Недоверието обаче е незаслужено, защото това наглед неугледно творение на рибарската мисъл може да направи чудеса. Тази примамка се оказва истински неустоимо изкушение за костурите.
Най-общо казано, балансьорът представлява обемна изкуствена примамка с формата на рибка, изработена от лесен за топлинна обработка метал. В двата му края са запоени единични куки, с насочено нагоре острие, а в средата под нея пък на халкичка е закачена тройна кука. Именно оттам идва използваното сред рибарите определение таралеж от куки. Влакното се привързва към друга халкичка от горната страна на тялото и така спуснатата под леда примамка се държи в относително хоризонтално положение. Важна роля в конструкцията игре опашният стабилизатор - именно той осигурява атрактивната игра на примамката, на която малко хищници устояват.


Най-любопитното и същевременно най-ефикасно качество на балансьора е, че когато попадне в опитни ръце, той може да играе по два различни и независими един от друг начина. Първо примамката се клати спрямо напречната си ос и същевременно се издига и спуска. Освен това може и да се отклонява съществено от вертикалната ос, влизайки в ролята на махало.
За да се постигне оптимална игра, трябва да е добре балансирана. Другото вече е импровизации. Уместно е издигането и спускането да се съчетават с колебателни движения. Относно скоростта на операциите с балансьора точни препоръки не бива да се дават. Всеки риболовец има право да опитва различни варианти на водене и самото поведение на рибата ще покаже вярното решение за конкретния ден и водоем. Все пак има едно неписано правило: колкото по-пасивно поведение показва рибата, толкова по-плавни трябва да са движенията на балансьора. И обратното - демонстрира ли агресивност хищникът, нека го провокираме с по-резки маневри.
Играта на балансьора е в пряка зивисимост от дълбочината на избраното място. Налягането на водата влияе на отклонението на примамката. Тоест при еднакви действия от страна на риболовеца, ако балансьорът е спуснат на 10 метра, ще се отклонява по-слабо, отколкото ако се работи на 5 метра под леда.
Не се притеснявайте от обемната примамка, от необичайно широкия гръб или масивното тяло! В практиката е доказано, че такива модели работят по-добре, отколкото тънките и издължени имитации. Проверете качеството на куките преди риболов и ако всичко е наред, опитвайте смело. Може би това е вашият шанс, особено ако до този момент сте правили безуспешни опити да съблазните риба с други методи и примамки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама