Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6077442 www.bgdnes.bg

Леферите бият по пълнолуние

Кой не е чувал за лефера! Наричан още чернокоп или гофан, той е един от най-изявените хищници в морето. Латинското му име е Pomatomus saltatrix, а на него е кръстено цяло семейство в рибното царство - леферови.

Разпространен е почти в целия свят. Има добра численост в Черно море, а също така и в Средиземно, както и свързаните с него басейни. Най-големият уловен някога екземпляр е с тегло 14,4 кг и е хванат край Северна Каролина, САЩ. По нашите ширини риби около 3-4 килограма се считат за трофейни. Особено престижен улов може да се направи в южната ни съседка Гърция, където леферите плуват в Бяло и Йонийско море. Свързахме се с майстора на морския риболов Здравко Стайков-Заки, който разкри специално за читателите на "България Днес" своите тайни в улова на лефер.

Реклама

"Неотдавна реших да направя един излет точно на пълнолуние. Целта ми беше да опровергая напълно някои гръцки спецове в морския риболов. Те казват, че когато луната е пълна, рибата не кълве и трябва да си стоиш вкъщи на ципура и сувлаки (бел. авт. - любими храни за гърците. Първото е вид риба, а второто традиционно местно ястие, наподобяващо шишче с месо и зеленчуци). Тръгнахме през нощта и към 1 след полунощ бяхме на мястото. Имаше вятър и водата в морето беше размътена, но това ми хареса. Леферът според мен е слаб ловец и атакува по-лесно плячката си във вятър и мътилка", категоричен е Заки. Той обяснява и други факти за този вид риба.

"Гърците наричат лефера с името гуфари и изключително много я ценят. По-малките риби се движат на големи пасажи, докато едрите екземпляри са единаци. Преследват плячката и минавайки пред пасажите с риба, направо гилотинират всичко, което докопат. Поглъщат по няколко наведнъж. Виждал съм кефали по килограм, разрязани наполовина", шокиран е Здравко Стайков. Той издава, че по време на прилив хищникът се лови по-добре.

"На пълнолуние има големи приливи и това означава храна за хищника. Имам часовник с функция за приливи и отливи и аларма, която ме предупреждава за началото. Приливите настават през 6 часа. В началото рибите бяха пасивни, затова поставих по-бавна макара с предавателно число 4,8:1. Тогава започнах да мачкам леферите! До сутринта извадих 15 риби, от които някои над 3 кг. Имах и 2 воблера, отнесени от леферите. Един се хваща, а друг атакува и реже линията. Рибите искаха бавна проводка с лек туич (бел. авт. - леко притреперване на примамката чрез върха на въдицата). И така три нощи! Събраха ми се 24 часа общо нонстоп мятане. Но си заслужаваха и студът, и сладката болка на мускулите. Хванаха се около 60 риби. И другите ми двама колеги също останаха доволни и си тръгнахме към родината. До другия екшън след седмица!", разказа Заки.

Най-вкусни са на керемида

Месото на лефера е изключително богато на минерали и ценни вещества. Съдържа витамини А, В5, В6, В12, калций, желязо, фосфор, цинк и др. Леферът е мазна риба, затова е най-добре да се приготви на скара или на керемида, на фурната или пушена. Само най-малките риби от този вид са подходящи за пържене.

Когато я печете на керемида, върху долната се оформя "легло" от фолио, което да задържа соса. Във всяка риба се слагат няколко скилидки чесън, 2-3 резенчета лимон, стрък пресен лук, сол на вкус и се намазва обилно със зехтин. Под горната керемида също се слага парче фолио, за да не залепне рибата. Подгответе достатъчно количество жар и заровете керемидите. Пече се около 20-25 минути. Месото се допълва чудесно с аромат на лайм, лимон или доматен сок. Приятен апетит!

Реклама
Реклама
Реклама