Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6102787 www.bgdnes.bg

Белите риби дебнат от дълбоко

Добромир ДОБРЕВ

Бялата риба е един от най-разпространените сладководни хищници по нашите водоеми. Заради стръвния си характер и ожесточените атаки тя е любим обект на риболов за мнозина.
Идният уикенд е последният, в който ще можем да потърсим бяла риба преди забраната за улов на този вид. Тъй като навлиза в размножителен период, тя е защитена от закона в периода от 15 март до 15 май. Белите риби са най-грижовните родители в рибното царство. Когато женската изхвърли хайвера си в специално издълбани ями по чакълестото дъно, двойката не допуска нищо да преминава покрай гнездото. Родителите нападат, без да се замислят, всяко живо същество, което се престраши да доближи бъдещото им поколение.
Поради тази причина особено ефикасен сега е риболовът на джиг със силиконова примамка. Ако тя бъде спусната в район, където белите риби вече се чифтосват, почти сигурно ще последва удар. Затова и наскоро законът бе променен и забраната за бяла риба бе изтеглена по-рано в сравнение с останалите пролетно-лятно размножаващи се видове.


При риболов на джиг се ползват изкуствени рибки с дължина 5-10 см, силиконови червеи или рачета. Поставя се и оловна глава с кука. Тази тежка примамка е особено ефикасна за това време от годината, когато рибите все още са на големи дълбочини. През зимата хищниците прекарват по дъното. В по-големите язовири се намират на дълбочини 20-30 метра, като едва през пролетта започват да наближават брега и по-плитките участъци до 4-5 метра. Последните дни много силен риболов с джигови примамки е имало на езерото "Загорка" край Стара Загора.
Друг успешен метод за улов на бяла риба е на влачене от лодка, познат още като тролинг. Най-често рибите атакуват, когато се поддържа ниска скорост на водене - около 4-5 км/ч. В зависимост от това в кой слой се навъртат хищниците се избира дълбокогазещ или плиткогазещ воблер.
Не на последно място успешен е и риболовът с естествени рибки. Най-добрата и устойчива стръв за бялата риба си остава уклеят. Подходящи са рибки с дължина до 10 сантиметра, които се закачат през главата. Системите за риболов с мъртва рибка по метода "Драшкович" вършат отлична работа.
Язовири, особено популярни с високата си популация от бяла риба, са "Ивайловград", "Кърджали", "Жребчево", "Ястребино", "Цонево", "Александър Стамболийски" и др. В реките тази риба се среща по-рядко, макар че в Дунав също има стабилна численост.


Пощуряват сутрин
и при дъжд

Рязкото спадане на температурата на въздуха убива апетита на белите риби минимум за един ден. Кога обаче е най-удачното време, за да отидем на излет? Има някои неписани правила, като, разбира се, в риболова всичко е предимно късмет и спортна слука.
Лекото покачване на температурата е благоприятно за хищниците и те се хранят. Разкъсаната облачност е най-доброто време, стига барометърът да отчита постоянни стойности на атмосферно налягане.
Изгревът и залезът на слънцето са най-доброто време от деня. Бялата риба по принцип е нощен хищник и се храни усилено и по тъмно, но тогава риболовът у нас е официално забранен.
Лекият дъждец в безветрено време е друг перфектен момент да замятаме въдици. В часовете преди буря пък хищникът направо побеснява и кълве здраво.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама