Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6205106 www.bgdnes.bg

Спипаха нагли бракониери

Трима знакови бракониери, които от дълго време пласирали риба по ловешките села и град Летница, бяха заловени след зрелищна нощна акция на язовир "Александрово". Получени са сигнали за чести бракониерски набези на този водоем от местна банда от село Крушуна. Престъпниците вадели големи количества риба и я продавали из околните села Александрово, Крушуна, Чавдарци, а също и в град Летница. Известно е, че са имали проблеми с властите, даже един от тях е залавян да бракониерства и му е съставян акт за това.
Инспектори от ловешкия отдел на Агенцията по рибарство, полиция и жандармерия са вдигнати накрак, след като разузнаването и нощният престой на доверени лица показва, че бракониерите залагат мрежи в пореден опит да изгребат от рибните ресурси. Заграждат цялата приустиева част, където е естествената мръстилищна зона на язовира. Изчакват ги до ранното утро, когато изтеглят мрежите, пълни с риба, натъпкват ги в багажника на автомобил и потеглят.
Точно тогава капанът хлопва, полицаите ги сгащват и известните в региона бракониери с инициали С.С., Ю.М. и В.Б. са задържани.


Веднага е уведомен прокурор, на място пристига разследващ полицай, в проверката се включват и служители на КАТ. Установени са куп нередности, открити са и незаконно притежавани боеприпаси. Съставени са актове за административни нарушения, а средствата, с които е извършен риболовът (6 мрежи с дължина 250 м и гумена лодка), са иззети. Уловените в тях около 71 кг шарани и каракуди са иззети и дарени на Троянския манастир, научи "България Днес". Лицата са задържани в ареста на полицията. Случаят предстои да се разглежда от съда.
Време беше да се почне с подобни акции, след като расте общественото недоволство от неспособността на властите да се справят с ширещото се бракониерство в страната. Очевидно когато има единомислие и желание за справяне с проблема, има начин бракониерите да бъдат раздрусани и поставени на мястото им. Стига са се чувствали недосегаеми. Престъпната група бракониери е заловена и с помощта на доброволците от Централната рибноопазваща организация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама