Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6212307 www.bgdnes.bg

Глиган чудовище повален край Радомир

Местни авджии се съмняват за удара 

Звярът бил рекордните 500 килограма 

Глиган с внушителното тегло от 500 килограма е бил отстрелян край Радомир.
Новината беше разпространена вчера, но около попадението има няколко неясноти, които поставят под съмнение успеха с пушка в ръка.
Според информацията дивото прасе е било гръмнато от земеделския производител от Перник Иван Христов. Той излязъл на лов заедно с дружинка от Радомир. Цял ден обикаляли по горите, но нищо сериозно не попадало на мушката им. Изневиделица им изскочило косматото чудовище, което се оказало в опасна близост до авджиите.
Първият изстрел повалил животното, а вторият попаднал в артерията на шията. "Знаем, че след изстрел глиганът винаги тръгва в посоката, от която е дошъл куршумът. Той обаче падна. Знаехме, че е голямо животно, но не се уплашихме. Наясно сме, че ранените животни може да нападат и хора, но изчакахме. Адреналинът ни бе хвръкнал", цитиран е майстор-ловецът Христов.


Претеглянето на глигана показало, че тежи близо 500 килограма, а на дължина достигал цели два метра. Ако е истина, реално това е най-голямото диво прасе, което е удряно на територията на България.
"България Днес" се свърза с Ловно-рибарско сдружение "Радомир", откъдето обясниха, че за пръв път чуват за подобен отстрел. "На нашата територия не е било удряно толкова голямо животно. Чувал съм за 200-300 килограма, но 500 кг е изключително много. Има вероятност някой да си е измислил историята на маса и да я е разказал почерпен пред приятели", обясниха пред вестника от сдружението.
От там изрично уточниха, че ловът на диви прасета е приключил в средата на януари и в момента не се извършва отстрел. Затова и изказаха предположение, че е възможно да става въпрос за стар случай, а чисто по авджийски теглото на трофея да е било увеличено в името на хвалбата.
Преди година и половина се появи информация, че 550-килограмов глиган е бил гръмнат край руския град Челябинск. Още тогава беше обяснено, че вероятно става въпрос за някаква аномалия или генетична мутация. От показаните снимки дивото животно наистина изглежда внушително и без никакви проблеми би повалило няколко човека в директен сблъсък. За щастие официално в България няма регистрирани толкова едри екземпляри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама