Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6218406 www.bgdnes.bg

Щуки като крокодили лови майстор

Гигантски щуки като крокодили лови майстор на блесната по езерата край София. Неговият личен рекорд е хищник с тегло 10,8 кг, но е хващал поне 20-ина риби в диапазона между 5 и 10 кг. За това признава самият Марио Петров.

Неговата тайна в риболова се нарича "проходилка". Това е специален вид малка лодчица, при която краката са във водата, а придвижването става чрез плавници. Така Марио успява да достигне до най-благодатните места във всяко едно езеро. Използва я дори в студените месеци, като тогава обува специален гащеризон от неопрен.

Реклама

"Откакто седнах в "проходилката", осъзнах, че това ще е моят риболов занапред. Дава ми безброй предимства в сравнение със спининга от брега. Почти нямам конкуренция. Атакувам рибата отзад, а тя е свикнала да очаква опасност откъм брега. Със закачките също се справям далеч по-лесно. Навремето, когато замятах с блесни от брега, не можех да смогна с покупките, сега много рядко губя ценни примамки", разкрива Петров.

Едва няколко рибари в София използват "проходилки" по околните водоеми, признава специалистът. Той търси основно щуките, като казва кои са любимите му стари баластриери.

"Харесвам езерото край Челопечене, понеже има обширна водна площ и много залети дървета. Именно там е царството на едрите щуки. Напоследък хващам хубави риби и на езерото зад ТЕЦ "София-изток". Избирам водоеми с по-малко рибарско присъствие. Ако доста щукари замятат от брега, не им е особено приятно да обикалям с "проходилка" из района", продължава Марио. Той разкрива за читателите и тайните примамки, на които се хваща най-много риба.

"Преди време разчитах много на блесните Meps Lusox. Действително са щукарски убийци, но на тях налитат риби с всякаква големина, а аз по-дребните щуки не ги искам. Затова се ориентирах към клатушки от по-големи номера. Като че ли най-добри резултати съм постигал с Mosca Safir. Има голяма и яка тройка, захапе ли, пускане няма. Ползвам и мухарска въдица със стример, особено през летния сезон. Дава резултати, но трудно се удържа съпротивата на по-голяма щука с нежната пръчка", категоричен е майсторът на огромните хищници.

44-годишният софиянец си има собствен хранителен магазин, но неизменно е за риба поне веднъж седмично. Следващата му голяма цел е да се научи на риболов "на кльонк" за сом.

Реклама
Реклама
Реклама