Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6229396 www.bgdnes.bg

Земен червей за едри каракуди

Добромир ДОБРЕВ

Едра каракуда се лови най-добре на земен червей през пролетта. Тази тайна разкрива пред "България Днес" опитният майстор с прозвището Кралчето от село Ковачевец, Търговищко. Той от години замята по езера и реки и си е извоювал репутацията на най-добрия риболовец в региона.
Пролетта е времето, когато шарановите риби започват да се хранят активно след дългата зимна летаргия. По нашите затворени водоеми особено разпространена е каракудата. По това време от годината тя е в размножителен период. Рибите се изтеглят към плитките участъци и устията на водоемите. Водени от инстинктите си, каракудите излизат на съвсем малки дълбочини, където водата е вече достатъчно затоплена от слънцето. В същинската част от брачния период рибата не кълве. Малко преди и веднага след това каракудата е гладна и се храни усилено.
Най-важното е да изберем перспективна позиция на самия водоем. Има случаи, когато в по-дълбоките участъци около стената на язовира сякаш няма и помен от риба, докато в устието се прави истински фурор. През май трябва да търсим рибата на дълбочина до 2 метра. Каракудата обича тинестото дъно и полегатите брегове, обрасли с водна растителност. Там, където водата е заляла тревисти поляни, може да бъдете сигурни, че гъмжи от риба.


Едрите парчета засега предпочитат живата стръв - всякакъв вид червеи. Със затопляне на времето каракудата се насочва все повече към примамки като жито, царевица или троха хляб. За да игнорирате по-дребните екземпляри, поставете едра кука и на нея закачете жилав земен червей, прободен на две-три места. На такава примамка може да налети също и шаран или някое сомче. Обикновено каракудата налита стръвно на подобен тип примамка и ударът е рязък.
Един от най-успешните методи на риболов е с фидер пръчка. На нея се поставя хранилка. Каракудата е от видовете риба, които доста лесно се подмамват със захранка.
Кралчето издава и друга своя тайна. Той поставя топка прясно сварен качамак, чийто аромат влудява рибите. Добре е да се монтира повод, дълъг поне 50 см. Ако дъното е обрасло с растителност, повдигнете повода нагоре, като поставите на куката топче стиропор.
В момента реките, както и голяма част от язовирите у нас са забранени за риболов. В наредбата са предвидени по няколко водоема в област, които са оставени като бонус за риболовците да упражняват хобито си. Това обикновено са бивши баластриери, стари речни корита или микроязовири. Всички тези места са рай за каракудите. Вариант остават и арендованите водоеми. От 3 юни се разрешава риболовът на всички язовири до 500 метра надморска височина и тогава ще започне масова атака с въдици за каракуди.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама