Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6242398 www.bgdnes.bg

На дъжд налитат яки кефали

Добромир ДОБРЕВ

Май е месецът на валежите. Почти няма ден, в който да не преръми. Лошото време и черните облаци често са причина някои риболовци да се откажат от планирания излет. Всъщност пречи или помага дъждът в риболова?
Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Определено водните капки създават дискомфорт. Ако не сме екипирани добре, рискуваме да се намокрим и да развалим удоволствието от риболова. Въпреки че всеки знае народното поверие "сухо дупе риба не яде". При дъждовно време задължително е да разполагаме с голям рибарски чадър, заслон или шатра, както и водонепромокаеми дрехи или дъждобран. Защитените обувки или ботуши са задължителни, за да запазим краката си сухи.
Когато тези условия са изпълнени, тогава дъждът може да се превърне в един много голям помощник за въдичарите. Противно на възприетото мнение, че в лошото време рибата не кълве, именно тогава можем да напълним живарника. Много често при порой водните обитатели се активизират и започват да се хранят усилено. Разбира се, това не е фиксирано правило и всичко е строго индивидуално според сезона, конкретния водоем и вида риба.
Когато вали, това означава, че водата се обогатява допълнително със значително количество кислород. Това оказва положително въздействие особено за по-малки и плитки езера и блата. Раздвижването на водните пластове се харесва от рибите и те започват да търсят храна. В особено голяма степен това важи за речния кефал, наричан още с названието клен.
Тази типично всеядна риба е една от най-разпространените у нас. Има я във всички реки, както и в голяма част от затворените водоеми. Освен че обича да похапва всякаква храна от растителен произход, кефалът е и изявен хищник. Напада малки рибки, жабки, насекоми. Риби с тегло над килограм се считат за трофейни, а понякога кефалите могат да нараснат и до 2-3 кг. Огромните екземпляри са изключително хитри и мнителни към всичко, а уловът им е висше майсторство.
Точно по време на дъжд имаме най-голям шанс да уловим такъв клен. Когато вали, изобилие от насекоми падат удавени по водната повърхност. Това е истински урожай за кефалите, които започват да се хранят ударно и притъпяват защитните си инстинкти. Скакалци, мравки, майски мухи, ручейници, оси, комари, пеперуди - всичко това влиза в менюто на тази риба. Особено удачно е да ловим на булдо с изкуствени мухи. Този метод е доказано успешен в търсене на кленовете. Още по-резултатно е да се замята със специална въдица с шнур, наречена мухарка. С нея можем да поднесем изкуствено насекомо току под някое надвесено дърво, а именно там дебнат най-големите риби.
Риболовът на спининг също не е за отписване в дъждовно време. Обикновено тогава водата се размътва, малките рибки губят ориентация и стават по-лесна плячка за хищните риби. Замятането на блесни и воблери често дава страхотни резултати в лошото време.


Опитайте с горска мравка

Големите черни горски мравки са перфектна стръв за кефал и едър уклей. Това важи особено за планинските язовири, които са опасани от иглолистни гори. Там лесно могат да се открият мравуняци, откъдето да си набавим стръв. Важното е да не се разрушава мравунякът. В буркан на прохладно и сенчесто място мравките издържат по една седмица.
Насекомите се закачат откъм задната част на тялото. Използва се тънка права кука с дълго стебло. Добре е да бъде бяла и не много голяма - №12-16. За уклей се закача една мравка, а за кефали се нанизват по няколко наведнъж.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама