Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6264559 www.bgdnes.bg

Риболовният сезон открит!

От събота официално е открит новият риболовен сезон в по-голямата част от водоемите в страната. От 3 юни въдици могат да се замятат на всички реки, язовири и езера, които се намират на надморска височина до 500 метра. Своеобразният рибарски празник очакваха над 200 хиляди любители на този спорт у нас.
Вече може да се хващат всички видове риби - както миролюбивите като шаран, бял амур, толстолоб и др., така и изявени хищници като сом, щука и бяла риба. Забраната продължава да важи единствено за улов на пролетно-лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти, намиращи се над 500 метра надморска височина. Там ограничението ще продължи до 15 юни включително. До същата дата е забранен и уловът на калкан във водите на Черно море. Припомняме, че режимът за риболов на пъстърва също е по-специален. В голяма част от планинските реки важи правилото "хвани и пусни" и екземплярите задължително трябва да се връщат обратно във водата. Пъстървови излети по закон се осъществяват през почивни дни и официални празници.
Най-търсената риба по нашите ширини през лятото е шаранът. Логично той е цел номер 1 за мнозина и по време на откриването. Шаранджийски въдици се разпъват на всички по-големи язовири в страната. Въпреки силно намалялата популация на тази риба в последните години все още може да се разчита на добри попадения. Трофейни екземпляри по над 10 килограма се хващат навсякъде из страната.
Хит през тази година се очаква да бъде язовир "Пясъчник", Пловдивско, който беше сериозно зарибяван напоследък, а контролът срещу бракониери е на високо ниво. Залага се основно на въдици с дънен монтаж, като примамката се вкарва поне на 150-200 метра от брега. Именно там се спотайват най-солидните шарани. Стръвта е или царевица с различни аромати, или протеиново топче.
Диви шарани се хващат и по някои от големите ни реки. Най-много ги има в Дунав, но с успех бихме могли да ги напипаме и по долните течения на Искър, Янтра или Марица. Предварителното захранване на участъка е ключ към добрата слука.
Сега настава времето и на сомаджиите. Този вид риболов е особено специфичен, тъй като сомът е най-големият сладководен представител във водоемите у нас. Теглото му може да надхвърли 100 килограма, което го прави невероятно предизвикателство за риболовците. Едни от най-гигантските хищници живеят във водите на яз. "Студен кладенец" в Родопите. Там е поставен и неофициалният рекорд за сом, като чудовището е тежало внушителните 148 кг. Именно към този водоем насочват вниманието си голяма част от ентусиастите, които практикуват метода "на кльонк".
Иначе документирана риба от този вид с тегло 112 кг и дължина 2,54 м е извадена от яз. "Тича" през 2007 година.
"България Днес" пожелава наслука на всички риболовци през новия сезон!

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама