Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6293453 www.bgdnes.bg

Въдиците и водата привличат мълнии

Добромир ДОБРЕВ

Пореден зловещ случай на риболовец, убит от гръмотевица, потресе страната. Инцидентът се случи в събота на язовир "Искър", докато 29-годишният Ивайло Емилов лови риба от лодка заедно с приятел. Мълнията го поразява на място, а 58-годишният му колега Спас Миленков се отървава като по чудо само с ужаса от преживяното.
България е една от страните в Европа, в които падат най-много мълнии според статистиката. Гръмотевичните бури се зараждат при проникването на горещ и влажен въздух в област с по-хладен въздух над сушата или морето. Максимумът на мълниите е през месец юни. Средно 7-8 дни са с гръмотевични бури, като през отделните години броят им е достигал до 15-20. Повече мълнии падат в местата с подпочвени води, във водните басейни, залесените им брегове, както и местата с рудни залежи.
Язовир "Искър" и регионът около него са известни със своите гръмотевични бури през лятото и там много често падат мълнии. Когато сте сред природата и блесне светкавица, започнете да отброявате секундите, докато чуете гръма. Приблизително 3 секунди са нужни той да измине 1 км. Ако чуете гръм, преди да преброите до 10, то мълниите падат опасно близо до вас и трябва да вземете мерки.
Най-безопасно е веднага да влезете в автомобил, кемпер, каравана или затворена каросерия на камион. Заради ефекта на "Фарадеевата клетка" мълнията преминава по ламарината на колата и влиза в земята, без да засегне човек. Палатката не е защитено от гръм място заради металните рейки.
"България Днес" ви представя някои от най-важните животоспасяващи правила, ако попаднете в гръмотевична буря, докато сте за риба:
1. Мълнията обича мокрите чакълести брегове на езерата и реките. Ако сте във воден басейн, веднага се насочете към брега, излезте от водата и се отдалечете! Водата има по-висока проводимост от въздуха.
2. В никакъв случай не ловете с карбонова въдица по време на гръмотевици. Тя е проводник на електричество и действа като гръмоотвод!
3. Никога не поставяйте рибарските кукички в джоба на ризата си, защото ще привлекат мълнията към сърцето ви!
4. Не дръжте никакви метални предмети в себе си! Широките ланци, чадовниците и чадърите са често удряни от мълния.
5. Задължително изключете мобилния си телефон! Радиовълните привличат мълнии.
6. Отдалечете се от електропроводите с високо напрежение!
7. Избягвайте самотно растящи високи дървета, скали и морени! Особено опасни са високите места - планински върхове, хълмове. Опасно е, когато вие се явявате най-високият предмет в околността.
8. Ако сте група, разделете се на разтояние 20-30 метра един от друг!
9. Изолирайте се от повърхността на земята! Ако имате подръка някакъв сух материал, то той може да свърши работа, като застанете върху него. Сухите обувки с гумена подметка могат да помогнат. Ако имате дълго и дебело въже, можете да го навиете в кръг и да седнете върху него. Не сядайте върху мокра повърхност!
10. Ако почувствувате изтръпване на кожата и настръхване на косите, това означава неизбежна мълния, насочена към вас. Не изпадайте в паника, а незабавно се хвърлете на земята - първо на колене с ръце върху земята, а след това легнете. Така електричеството ще премине през раменете и ръцете ви, пропускайки гръдния кош.
11. На човек, поразен от мълния, веднага започнете непряк сърдечен масаж с интензивност 80-90 пъти в минута. На всяко петнадесето притискане на гърдите, правете изкуствено дишане уста в уста.


Поразяват мъже

Приблизително 86% от жертвите на мълнии са мъже, твърдят учените. Те смятат, че причината за фаталната любов на атмосферното електричество към силния пол е тестостеронът.
Резултатите от проучвания на физици от Масачузетския технологичен институт сочат, че вероятността мълния да порази човек е 1:5800. По необясними засега причини с всяка изминала година инцидентите се увеличават. Общият им брой в световен мащаб за едно денонощие е около 76 000.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама