Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/6568574 www.bgdnes.bg

Костури като бирени бутилки

Добромир ДОБРЕВ

Костури колкото бирени бутилки ловят рибари на язовир "Тополница". Хищните риби са се групирали в района на стената, установи проверка на "България Днес". Откакто температурите паднаха рязко, костурите кълват много добре. В дните, преди водоемът да замръзне, екземплярите са много гладни и се хранят яко.
По това време от годината обичайно нивото на язовира е изключително ниско. Той спада с повече от 25-30 метра в отвес, тъй като водите отиват за нуждите на близката ВЕЦ, както и за напояване на обработваемите земи в Пазарджишко.
Затова сега единствените подходящи места за риболов са в района на стената. Бреговете са голи и стръмни, но именно там се събират рибните пасажи, подготвяйки се за зимуване. Подходът за автомобили е откъм село Мухово.
Костурът е най-активен сутрин. За стръв се залага жива рибка - кубинка или щипок. Добре е да търсите едрите хищници в придънния слой на дълбочина 4-5 метра. Въдица с ваглер е много добър избор. Също вариант е и дънен монтаж. Лекото придърпване на примамката дразни костурите и те налитат по-лакомо. Изберете голяма кука, поне №8.
Атрактивен е и риболовът на костур със силиконови примамки. Те се монтират на специална оловна джиг глава. Имитират болна или ранена рибка, която се движи по дъното. Ако наблизо има костур, той неминуемо ще нападне силиконовата примамка.
Във водите на яз. "Тополница" плуват и други хищни видове като бяла риба и щука. На червей пък могат да се уловят бабушки, уклеи и кефали.


78 метра е висока стената

Язовир "Тополница" се намира на 75 километра от София и само на 18 от град Панагюрище. Разположен е на едноименната река, която е най-дългата, протичаща през планината Средна гора. При максимален обем площта на водоема е 570 хектара. Той може да побере 137 милиона кубични метра вода.
Бетонната стена на язовира е впечатляваща и една от най-масивните в България. Тя е построена през 1963 година и е висока цели 78 метра. През късната есен въдиците се замятат буквално в нейното подножие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама