Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7075323 www.bgdnes.bg

Пуснаха 72 хиляди птици

Общо над 72 000 дивечови птици са разселени при лятно-есенната кампания от Съюза на ловците и риболовците, научи "България Днес". Производството им е съсредоточено в стопанствата на фирма "Сокол-БЛРС" ЕООД в Сливен, Русе, Враца и Луковит.

В природата се пускат отрасли до 45- и 90-дневна възраст птици. Най-много са фазаните - повече от 50 хиляди, но ловците разселват и яребици, тракийски кеклици, полудиви патици. От няколко години тръгна и производство на диви зайци у нас, като първите изкуствено отгледани зайчета бяха пуснати експериментално в дивата природа през миналата година. Тази година ловни сдружения закупиха и разселиха из своите територии още 130 диви зайци. Определено интересът на ловците към традиционния за нашите земи дивеч расте.

Основна предпоставка за оцеляване на фермено отгледаните птици е да се регулира числеността на хищниците. Това е пределно ясно на ловните специалисти и те имат ангажименти да акцентират върху прочистването им. За целта се определят ловци с право на индивидуален лов от всяка дружина - това са хора с най-голям опит и умения в стрелбата, които същевременно познават отлично ловните полета. Така наречените хищничари се ползват с уважението на всичките си колеги заради благородната мисия, която изпълняват.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама