Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7085581 www.bgdnes.bg

Заргани по метър атакуват Тасос

Кой казва, че есента не е време за море? Остров Тасос в съседна Гърция се намира само на около сто и нещо километра от българската граница. Той е най-близко разположеният остров до страната ни. По тази причина е любима дестинация за мнозина българи. И докато сезонът за летовниците е към своя край, то риболовният там тепърва започва. Бурята Зорбас в Гърция вече отмина, така че грабвайте въдиците!

Зарганите са големият хит край бреговете на Тасос. Във водите на Егейско море тези риби достигат дължина над метър и тегло до 2 килограма. Изключително специфични са и няма как да бъдат сбъркани, защото имат силно издължено тяло и приличат на змии. В предната част имат дълги челюсти, които приличат на човка. Освен странния си вид зарганът е и много интересен обект на риболов, тъй като най-често атакува стръвта от повърхността. Прави ефектен скок, който може да видим с очите си, и това допълнително повишава адреналина.

Реклама

Най-предпочитаният метод за риболов е този на бомбарда. Това представлява поплавък, най-често прозрачен, с който се замята на по-голяма дистанция. Бомбардата може да бъде както плаваща на повърхността, така и потъваща на различни дълбочинни слоеве. При тихо море зарганът се качва горе и се храни там. При вълнение обаче потъващите бомбарди са по-удачният вариант.

Монтажът е лесен - поставя се повод с дължина поне метър и половина. Куките за зарган са специфични с издължено рамо и варират по големина от щ8 до щ12.

Зарганът се лови най-успешно рано сутрин и късно вечер, когато приближава близо до брега. Около остров Тасос има необятни възможности за улова му. Най-често се замята от скали, пристанища или вълноломи. Тази риба търси храна по каменистото дъно. Храни се с малки рибки, червеи, миди и насекоми, попаднали във водата.

Българските рибари, които посещават острова, залагат най-вече на бял червей, купен от нашите риболовни магазини. Още по-добрият вариант е морският (блатен) червей. Малко парченце от рибка също ще свърши добра работа като примамка.

Бомбардата се замята навътре, след което започва много бавно да се навива с макарата. Ако наоколо има пасаж със заргани, те неминуемо ще се изкушат да нападнат примамката ни. Добре е въдицата да не е с мек връх, тъй като зарганите се дърпат много и често правят скокове над водата, щом се закачат на куката. Поради това те често се откачат от малката кукичка.

На Тасос може да издърпаме заргани по над метър, което е престижен улов. По Българското Черноморие най-големите риби от този вид достигат 40-50 см. През октомври е перфектното време да потърсим гръцките заргани. Още повече че, ако уцелим слънчеви дни, температурите може да са подходящи дори и за плаж.

Реклама

Планина и море в едно

Остров Тасос е дванадесетият по големина в Гърция. Намира се в северната част на Егейско море, като най-лесно се стига с ферибот от градовете Кавала или Керамоти. Площта на острова е 380 квадратни километра, а обиколката му около 95 км. Най-високата точка е връх Ипсарио (1203 метра).

На острова постоянно живеят около 14 хиляди души. Основното земеделие на Тасос е добив на пчелен мед, зехтин, вино, отглеждане на овце и кози, риболов. Туризмът е силно развит.

Реклама
Реклама
Реклама