Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7308896 www.bgdnes.bg

Спасителят на гигантската моруна Емил Енчев: По-голяма риба не бях виждал

Кой е той?

Емил Енчев е риболовният инспектор, който открива и спасява 200-килограмовата моруна, уловена край силистренското село Айдемир. Във вторник чудовищната риба бе извадена от рибар и натоварена в автомобил. Впоследствие екземплярът от изключително застрашения вид е върнат невредим обратно в реката. Енчев работи в отдел "Рибарство и контрол - Централен Дунав" към ИАРА. Ето какво разказа той пред "България Днес" за операцията по спасяването на моруната.

- Г-н Енчев, как установихте улавянето на гигантската моруна?

- Не е получаван никакъв сигнал при нас. Открихме рибата съвсем случайно. По същото време извършвахме наблюдение на този участък от река Дунав край село Айдемир, западно от град Силистра. Спряхме автомобил пикап за проверка със съдействието на служители на РПУ и Гранична полиция. В багажното отделение беше открит екземплярът от есетровия вид моруна. Рибата незабавно бе върната във водата, но потопена и завързана.

Реклама

- Защо не я освободихте веднага?

- Трябваше да изчакам няколко часа, за да дойдат природозащитниците от организацията WWF. Те маркираха рибата и й поставиха предавател. Това е много важно, за да може за в бъдеще да се проследява миграцията й. Тази процедура отне около два часа. Накрая рибата бе освободена в реката.

- Водният исполин имаше ли наранявания по тялото?

- Моруната си отплува в перфектно състояние. В началото, когато я открихме, дишаше тежко. Беше омаломощена. След това се свести и стана изключително буйна. Доста се измъчихме, докато я вкарахме в специалната тръба, за да й бъде поставен чипът. С пускането й обратно рибата веднага отплува по живо по здраво.

- Как рибарят е успял да я улови?

- Не е вярно, че моруната е хваната с бракониерските пособия тип кърмаци, каквато информация се появи. Гигантската моруна се е оплела в мрежите, които са напълно редовни. Човекът е с платен билет за стопански риболов. Рибата влиза в неговите мрежи, но е трябвало да бъде освободена веднага.

- Подлежи ли на наказание рибарят за това, че е задържал рибата?

- Докато бяхме на реката, дойдоха дознатели. Веднага образуваха досъдебно производство срещу човека. Вече компетентните органи ще се произнесат по случая.

- От кога е забранен уловът на моруни?

- За първи път петгодишна забрана за експлоатацията бе въведена през 2012 година поради влошеното състояние на дивите есетрови популации. Забраната бе удължена през 2016 година със заповед на министъра на земеделието и храните. Към момента до 1 януари 2021 г. се забранява и пренасянето, превозването и продажбата на есетрови риби от вида руска есетра, чига, пъструга и моруна, уловени в българската акватория на река Дунав и Черно море.

Реклама

- Колко често се хваща моруна от река Дунав?

- Не мисля, че се случва често. Периодично се появяват слухове за уловени екземпляри, но не мога да кажа дали са верни. Аз лично в моята житейска практика за първи път виждам толкова голяма риба.

- Ако не бяхте спасили моруната, какво щеше да й се случи?

- Предполагам, че щеше да се озове на черния пазар. Коментира се, че цената на килограм от тази риба започва от хиляда лева и може да достигне до хиляда евро в зависимост от хайвера, който е считан за изключителен деликатес. Ценният хайвер на моруната е около 25% от общото тегло на цялата риба. А вече дали конкретният 200-килограмов екземпляр е бил с хайвер, дали вече го е изхвърлила, това няма как да се разбере предварително. Всичко са само догадки.

- Продължавате ли войната с бракониерството?

- Смея да твърдя, че броят на бракониерите и бракониерският улов намаляват. От известно време насам има много засилен контрол от страна на Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури. Работим съвместно с румънските колеги и граничните полицаи. Навсякъде се усеща, че тези проверки оказват положително влияние върху рибните ресурси в река Дунав.

По-стари са от динозаврите

Есетровите риби в река Дунав са по-стари от динозаврите. Моруните съществуват от над 200 милиона години, категорични са учените. България е една от двете страни, заедно с Румъния, в които е останала естествената популация на водните обитатели.

Най-популярната есетрова риба е моруната. Тъй като тя е много рядка, това прави хайвера й изключително скъп и подтиква към свръхулов и унищожаване на популацията. Моруната е строго защитен вид. Водноелектрическата централа "Железни врата" в средната част на р. Дунав в Сърбия спира миграцията на вида. Стига се до генетично еднообразие и самоунищожаване на вида.

Реклама
Реклама
Реклама