Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7384303 www.bgdnes.bg

Щука и бяла риба забранени до юни?

От хищниците сега може да се хващат сом, костур, пъстърва и речен кефал

Забраната за улов на бяла риба и щука, която тече в момента, да бъде удължена чак до юни, предлага Българската федерация по риболовни спортове.

Два от най-разпространените хищни вида у нас сега са в период на размножаване. Притесненията са, че тази пролет е по-хладна и температурите са по-ниски и това може да се отрази на продължителността на изхвърлянето на хайвера. Доста от водоемите тази зима бяха замръзнали за дълго, което допълнително може да забави репродуктивния процес на рибите.

Реклама

БФРС изтъква и още един мотив за това ограничението в улова да бъде допълнително удължено. Той опира до борбата с бракониерството. Не са редки случаите, когато, под предлог че се лови щука и бяла риба, се хващат всякакви други забранени в конкретния период видове.

Както е известно, по закон щука не може да се лови до 30 април, а бяла риба - до 15 май. За останалите пролетно-лятно размножаващите се риби има обща забрана според надморската височина на водоема. Езерата и реките до 500 метра попадат в забранителен режим от 15 април до 31 май, а по-височинните от 1 май до 15 юни.

В момента от елитните хищни риби свободно може да се лови сом. Той е разпространен в повечето от язовирите ни. В края на март и началото на април вече бяха уловени някои завидни екземпляри. Рекордът е от яз. "Студен кладенец", където Себахтин Селяхтин издърпа двуметров звяр. За риболова на костур също няма отделно ограничение.

По реките в момента забрана важи за хищната риба распер. Тя ще може да бъде хващана от 1 май. Затова сега любителите на спининговия риболов могат да разчитат на пъстървата и на речния кефал. Кленовете, както масово са наричани, са всеядни риби, но често в менюто им влизат малки рибки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама