Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7443201 www.bgdnes.bg

Щуката е във вихъра си

Щуката е по-гладна от всякога. Рибари се похвалиха със страхотен улов от началото на май месец. Оттогава този хищен вид вече е разрешен за улов, след като преди това бе в размножителен период.

Удивителна слука има на голяма част от язовирите и реките в страната. Пред "България Днес" майстори се похвалиха с уловени едри щуки. Данаил Найденов от София разкри, че е хванал цаката на рибите по язовир "Пчелина". Водоемът, познат още като "Лобош", е построен по поречието на река Струма в Пернишко. Обиколката на язовира по брега е 34 километра, а площта му е 5,38 квадратни км.

Реклама

"Тази щука улових на блесна - жълта с червени точки. После я пуснах обратно на свобода", признава Данчо. Негов помощник в улова и учител в риболова е баща му Георги.

Щуката предпочита облачното време. Тя е изключително изявен хищник и напада плячката си от засада. Ако блесна или воблер премине в близост до нея, тя рядко ще остане пасивна и обикновено брани територията си.

Особено добър е уловът този месец на старите речни корита и блата из Северна България. На корекциите на Янтра вадят щуки до 10 кг. В Дунав хищникът също е активен и може да се направи добър риболов. Припомняме, че другият разрешен за улов вид по това време от годината там е расперът.

Въдичарите с нетърпение очакват пускането и на риболова и за другия масово разпространен хищен вид у нас - бялата риба. Нейната забрана трае до 15 май включително. Това означава, че още от идния четвъртък най-запалените ще започнат да замятат примамки за нея. Бялата риба има афинитет към силиконовите имитации на рибки. Тя се търси особено от лодка в по-дълбоки води. Обича чакълестото дъно, където е правила гнезда и е отгледала своето ново поколение.

Риболовът на сом пък ще започне най-рано от 1 юни, когато официално се откриват всички водоеми, разположени на надморска височина до 500 метра.

Реклама
Реклама
Реклама