Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/7506337 www.bgdnes.bg

Платика се мами със сладко

Пускат язовир "Искър" за риболов тази неделя

Платика мамят рибари по големите язовири от началото на месеца! Този вид от семейство шаранови е доста разпространен у нас и е обект на любителския риболов.

Кълве най-добре през пролетта и началото на лятото. Сега, докато още не са настъпили големите жеги, платиките са много активни и лакоми. Тази риба направо обожава сладките аромати. Затова и захранката трябва да бъде по-специална.

Реклама

Ароматите на ванилия, шоколад, карамел, канела и мед побъркват водните обитатели. Препоръчваме тайна рецепта, която ще гарантира страхотен улов и пълен живарник. Към захранката добавете шоколадови пръчици за торта, както и настърган кокос. Консервираната сладка царевица също е предпочитана примамка от платиката по това време от годината.

Рибите обичат песъчливо и равно дъно, като вече пасажите се придвижват към по-дълбоките участъци. Стоят близо до самото дъно, където температурата на водата е сравнително по-ниска.

Много добра е популацията от платика в язовир "Искър". Най-голямото изкуствено построено езеро у нас е разположено на 820 метра надморска височина. Риболовът там ще бъде официално разрешен тази неделя (16 юни). През последния месец и половина въдици не се замятаха заради размножителните процеси на водните обитатели.

Искърските платики са пословични със своите големи размери и могат да достигнат тегло до 2 килограма. Ловят се успешно както на дъно, така и на плувка. В залетите по-плитки участъци на язовира се търси каракуда, която набира все повече популярност последните години. Големи шарани също има, но те изискват захранване в продължение на няколко дни със сварена вкисната на слънце царевица.

Платики плуват и в долните течения на някои от реките ни. По Огоста в района на град Мизия се хващат добре на бял червей. По река Искър също се ловят редом с морунажите. Дунавските платики налитат на едър земен червей.

Реклама
Реклама
Реклама