Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9465610 www.bgdnes.bg

Ледени костури забавляват в Родопите

Костури на лед вече се дърпат здраво на замръзналите язовири в Родопите. Любителите на подледния риболов най-сетне дочакаха студ, сняг и ниски температури. Условията са изключително подходящи и безопасността е гарантирана.

На "Широка поляна" и "Беглиците" се мамят предимно неголеми риби, но в интентизно темпо. Занимавката през целия излет е гарантирана. Костурчетата кълват яко на мормишка, като на кукичката се закача ларва на комар, наречена хирономус. Червейчета, тип пинки, също вършат работа. Другият вид риба, който често се закача на въдицата, е бабушка. Доста по-редки са набезите на кефали и пъстърви. Понякога налитат и дребни щуки. Едрите екземпляри изискват друг монтаж и риболов с отвесна блесна.

Реклама

Здравият лед на яз. "Малък Беглик" прие и участниците по време на първия кръг от републиканското първенство по подледен риболов. Шест отбора премериха сили върху замръзналото езеро. Шампионите от "Майсторски риболов" успяха да надърпат за двата състезателни дни малко над 10 кг риба. Зад тях останаха "Биг фиш", следвани от "Риболовен свят". В индивидуалното класиране победител стана Божидар Спасов от "Майсторски риболов".

Надпреварата премина при трудни условия заради ветровитото време. Майсторите признаха, че пасажите от риба се движат и трябва да се пробиват нови дупки в търсене на костурите. Все още не е ясно кога и къде ще се проведат следващите два кръга, като това ще зависи от атмосферните условия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама