Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9833807 www.bgdnes.bg

4511 пъстърви хванаха на Въча

България загрява за световното първенство през август в Девин

Удивителната бройка от 4511 пъстърви надърпаха рибари на река Въча край Девин. Изумителният риболов се случи по време на втория кръг от републиканското първенство по улов с изкуствени примамки!
Организаторите на надпреварата споделят, че това е абсолютен рекорд. За първи път, откакто се провежда тази дисциплина в риболова, пъстървите кълват толкова яростно. Майсторите с въдица в ръка показаха уменията си в бистрата вода, в която рибите се виждаха перфектно.
Интересното е, че този тип състезание се провежда в четири различни рунда от по 45 минути. За начало участниците са задължени да монтират на линията си блесна, с която да подмамят дъговите пъстърви. Във втория манш идва ред на воблерите, които също са имитация на живи рибки. Третата част от надпреварата е предвидена за силиконовите примамки и за финал е свободната дисциплина, в която всеки участник сам решава как да лъже рибите.


В крайна сметка най-много риби успя да улови Петър Лаков от клуб "Родопа 2002". Само той в рамките на втория кръг надърпа цели 198 пъстърви. Дори последният в класирането участник се отчете с 40 риби.
Състезанието на Въча се провежда по същите правила, по които ще бъде направено световното първенство по улов на пъстърва с изкуствени примамки, на което сме домакини. Престижният шампионат, който ще събере най-добрите рибари на планетата, е предвиден за 28 и 29 август тази година край Девин. По принцип домакин трябваше да бъде Португалия, но заради пандемията от коронавирус световното бе преместено у нас. България готви много силен отбор, който да се бори за медалите измежду останалите 20 участващи страни. В спининговия риболов на пъстърва нашият национален отбор два пъти е заемал трето място - през 2008 и 2009 г.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама