Реклама
https://www.bgdnes.bg/sagata_bozhkov/article/8668298 www.bgdnes.bg

Година изземат съкровищата на Божков

Викат експерти от чужбина за оценките

В подземията има повече предмети от музеен фонд

Една година, а възможно дори повече ще продължи изземването на артефактите на Васил Божков от сградата на „Московска“ 43. Това разкриха близки до разследването пред „България Днес“.

Дългият срок се налага заради огромния брой предмети, които трябва да се опишат и след това да им се направят експертизи. Вчера прокуратурата съобщи, че за над четирите месеца, откакто текат обиските и изземванията в сградата, в която се помещават фондация „Тракия“ и „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“, до момента са описани 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности.

Реклама


„Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност прогнозният брой на предметите с белези на културно-историческа ценност ще надхвърли 10 000“, обясняват от държавното обвинение. Именно затова е много вероятно тарашите да продължат месеци наред. Броят е внушителен, като се има предвид, че дори някои градски музеи в страната нямат във фондовете си толкова много предмети. От прокуратурата припомнят, че "обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция с едва 212 артефакта". Все още обаче не е ясно дали всичко, което се иззема от Божков, е оригинал и дали сред предметите няма фалшификати.


Прокурорите уточняват, че е било установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти. Откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние.
„По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона“, се посочва в съобщението.
От спецпрокуратурата описват цялата процедура, която тече в момента.
Всичко започнало с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях е било условно номерирано. Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, са фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, археолози и реставратори от Националния исторически музей, от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и служители на фондация „Тракия“. Достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагали с ключ.


„Изложените обстоятелства са и причината претърсванията в сградата на ул. „Московска“ №43 да продължават и към настоящия момент. След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение“, посочват още от обвинението.


Бяха разпространени снимки на част от намереното в помещенията, както и видео. От тях се вижда, че Божков явно си пада да колекционира не само предмети, за които се предполага, че са намерени по нашите земи. В стаите има и различни статуетки, присъщи за традиционните култури в Африка.


    Бизнесменът със сигнал до прокуратурата

Васил Божков е изпратил сигнал до главния прокурор Иван Гешев. Това се разбра от изказване на Гешев преди ден. Според главния прокурор сигналът вече се проверява. Той призна за имейла на Божков след въпрос дали прокуратурата ще провери сигналите, които обвиненият бизнесмен пуска в страницата си във фейсбук. По думите на Гешев като главен прокурор той не наблюдава конкретни досъдебни производства. Уточни, че сигналът на Божков излага определени обстоятелства, но не даде никакви подробности за него. Компетентен прокурор вече проверява изнесените данни от бизнесмена и тепърва ще прецени какво може да се направи по тях, заяви Гешев.

Реклама
Реклама
Реклама