Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/13884241 www.bgdnes.bg

Буря отнесе трима в Народния

След поредица от скандали

Велислава Кръстева напусна, Морфов уволнен дисциплинарно, Валери Йорданов си написа заявлението

Случайно или не, точно в деня, когато се играе Шекспировата пиеса "Буря", в Народния театър се разрази истински ураган. Пиарката Велислава Кръстева обяви, че напуска, след това се разбра, че режисьорът Александър Морфов е дисциплинарно уволнен, а актьорът Валери Йорданов обяви, че също се маха от първата ни сцена.

Реклама

"Днес напускам Народния театър. Вчера взех формуляра за напускане. Адвокатът ми ще го разгледа и по-късно ще го предам."

Това каза пред "България Днес" актьорът Валери Йорданов.

Преди дни той се закани пред вестника, че ще напусне Народния, ако главният режисьор Александър Морфов бъде уволен. И ето че спазва думата си. Във вторник следобед бе оповестено, че Морфов вече няма да работи в театъра.

"Той е официално дисциплинарно уволнен", написа съпругата на режисьора Рени Врангова.

Йорданов разкри, че той и Морфов ще търсят отговорност от директора на Народния Васил Василев. По думите на звездата от "Хъшове" шефът на културната институция е търсил физическа саморазправа с режисьора. Това се е случило преди няколко дни, но Морфов категорично е заявил случката да не излиза по медиите. След като обаче режисьорът е уволнен, Йорданов решава да разкрие каквото знае.

"Василев трябва да си понесе последствията", категоричен е Йорданов.

Актьорът смята, че Морфов е уволнен неправомерно от шефа на театъра Василев. По думите му именно директорът на Народния не е позволил на режисьора да си върши работата.

Йорданов не знае дали негови колеги ще последват примера му и ще напуснат най-голямата сцена в България. Според различни информации много актьори, сред които Валентин Танев и други, са готови да жертват работата си в театъра след "грозните случки с най-добрия режисьор в България".

Артистът заедно с много свои колеги събира подписка, в която молят директора на Народния театър Васил Василев да подаде оставка. Сред тях са Стефан Цанев, Павел Поппандов, Йосиф Сърчаджиев, Камен Донев и други режисьори, драматурзи, продуценти, артисти, музиканти. Всички те подкрепят главния режисьор на Народния театър Александър Морфов, но преди време в министерството не й обърнали внимание, обяснява актьорът. Затова ще я внесат още веднъж.

Реклама

В контраподписка обаче по-голямата част от актьорите на Народния, сред които някои от най-големите му звезди, застанаха в защита на новия директор.

Преди дни Йорданов заяви пред "България Днес", че Морфов готви ответен удар срещу театъра. От няколко месеца режисьорът не е получавал пари за пиесите, които е поставял.

"Обмисля идеята да заведе дело за това. Ако го направи, всички постановки на Сашо Морфов от Народния ще бъдат спрени. Ще се води разследване, което може да продължи с години, както е известно. Срамно е, че не му плащат", каза в неделя пред нашата медия Йорданов.

Преди дни Морфов заяви, че очаква да бъде уволнен, както и се случи вчера.

"Мои приятели ми съобщиха, че са прочели някъде за това, аз нямам никаква идея. Отдавна очаквам да бъда уволнен от лицето, което заема директорския пост, Васил Василев поради явната нетърпимост между творческата и административната идея за управление на театъра. Закриването на бройката "главен режисьор" означава, че ще бъда съкратен и уволнен от театъра", заяви той.

След като разбра, че е махнат дисциплинарно, Морфов обяви пред "България Днес", че не знае какво ще предприеме за момента и трябва да обмисли нещата.

"Нека оставим ситуацията да отлежи и тогава ще видим" - лаконичен бе режисьорът пред "България Днес".

В същото време стана ясно, че пиарката на Народния театър Велислава Кръстева е напуснала. За това информира самата тя във фейсбук профила си.

"От 1 март не съм част от екипа на Народния театър "Иван Вазов". За мен беше чест", написа тя и цитира Библията.

Именно Кръстева бе ябълката на раздора в скандала между шефа на театъра и Морфов.

Именитият режисьор и Василев са в сериозен конфликт от над 4 месеца. Причина бе назначението на Велислава Кръстева за пиар на театъра. Вратата на експерта по връзки с обществеността на няколко пъти бе надраскана с призиви да напусне позицията. "Изчезвай", "Официален офис на ДПС" и "Приемна на ДПС" са само част от писанията на Морфов по адрес на Кръстева, чиято поява с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в избирателна секция по време на последните избори провокирала избухването на Морфов.

Четете още

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен, изригна жена му Рени Врангова

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен, изригна жена му Рени Врангова

След поредицата от скандали Велислава Кръстева напусна Народния театър с цитат от Библията

След поредицата от скандали Велислава Кръстева напусна Народния театър с цитат от Библията

(ГАЛЕРИЯ СНИМКИ) Куче успокоява Сашо Морфов докато чака да разбере дали ще го уволнят

(ГАЛЕРИЯ СНИМКИ) Куче успокоява Сашо Морфов докато чака да разбере дали ще го уволнят

Валери Йорданов: Напускам Народния!

Валери Йорданов: Напускам Народния!

Реклама
Реклама
Реклама