Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/13913305 www.bgdnes.bg

Певицата Есил Дюран: Всичките ни беди са от алчност!

Живеем само в материалния свят, забравихме за любовта и душата и природата ни наказва

Коя е тя

Есил Дюран е българска попфолк и джаз певица, текстописец и моден дизайнер. Исмигюл Дуран Наим, както е цялото име на двукратната носителка на отличия в телевизия "Планета", завършва Националната музикална академия в класа на музикалния педагог Ирина Чмихова със специалност "Поп и джаз пеене". Родената в Хасково изпълнителка на "Луда съм, че те обичам" участва в журито на риалити форматите Music Idol и "България търси талант", а в "Маскираният певец" влезе в ролята на Ангела.

Реклама

След трагедията със земетресенията в Турция и Сирия Есил, която има турски произход, казва, че ако се наложи и може да помогне, е готова да тръгне за Турция. По този повод я потърсихме и ние.

- Есил, ще отидете ли в Турция?

- Ако се наложи - отивам! Особено ако с това ще успея да стимулирам по някакъв начин хората. Но по-скоро гледам да съм полезна тук с цялата организация и затова засега не правя такива планове. Не за друго, а защото не мисля, че ще съм толкова полезна, както специалистите, от които пострадалите хора в Турция наистина имат нужда в момента.

- Готова ли сте да съпреживеете болката от случващото се, ако идете?

- Аз съм много емпатичен човек и се опасявам, че впечатленията ще ме държат дълго време. По стечение на обстоятелствата бях в Турция дни след предишното опустошително земетресение през 1999 г. в Измит, както и след ужаса на 11 IX в Щатите. Чух разказите за преживяванията на хората от първо лице и се сблъсках с впечатления. Картините им дълго време не излизаха от главата ми. Но сега за Турция в никакъв случай няма да се предпазя и замисля, ако с работата и компетенциите ми ще съм полезна! Знам само, че от музика все още нямат нужда. За жалост в Турция не си взеха поука от предишните земетресения и пак им се случва. Какво значи това? Означава "Поправете се!". А това е алчност! С малко пари и строителни материали се стигна до толкова много човешки жертви и разбити семейства. Не природата и студът убиха хората, а лошото строителство.

- Кога идва студът в душата?

- Скоро установих, че е дошло времето за защита на правата на човешката душа. Започна все повече да се усеща колко на преден план е дошла. Психологията е всичко в днешния ни живот - отношението между хората, характерите им, причините за поведението им. Няма лоши, има наранени хора. Такива, които носят травмите в себе си. И ако не ги излекуват, бъдещето им няма да е онова, което би могло да бъде. Най-големият студ на душата идва, когато не виждаш смисъл да живееш и просто се загубиш. Човек е създаден да бъде с живец, а не просто да съществува. Функцията му е да бъде щастлив. Да намира смисъл да се събужда всеки ден, да отива на работа, да иска да се размножава. Това са естествените инстинкти. В живота ни тук, на Земята, сме създадени да бъдем борбени въпреки всичко, което ни се стоварва на главите.

- Какъв урок ни дават всички изпитания, стоварили се напоследък върху нас?

- Често мисля за това, което се случва, защото знам, че нищо не идва случайно да ни наранява, да ни е зле, или просто ей така. Идва като голямо предупреждение. Природата ни отмъщава. Първо ни затвори. После дойде войната. Сега земетресението. Какво е всичко това - алчност! Какво искаме? Повече, и още, и повече. Искаме на всяка цена да говорим с егото си, да се заявяваме, жадни сме за власт, пари, влияние. Оттам идват проблемите на човечеството. Ако сме по-смирени, ще можем да живеем с малко, ще сме по-добри, ще правим всичко с любов. Тогава няма да се случват подобни неща. Защото природата е много по-интелигентна от нас и знае. Тя е нашата майка. И ние като нейни непослушни деца, които са сгафили и не се държат подобаващо, биваме наплескани и нахокани от нея. Природата ни показва къде бъркаме и как трябва да станат нещата. Това само една строга майка може да го направи.

Реклама

- Как ще се променят нещата?

- В началото на 2020-а г. четох думите на последователите на Петър Дънов, според които "това беше само малкото леко начало, което ни подготвя за всичко, което следва". Казах си "Боже Господи! Какво по-лошо може да има от COVID?". Та ние спряхме! Някой сложи света на пауза. Подобно нещо никога в живота на нашето поколение не беше се случвало. Не беше възможно да има нещо още по-лошо. И след това дойде войната в Украйна. И замлъкнахме. Светът отново спря. По друг начин. Хората сме алчни, ожесточени, вече нищо не правим с любов. Станали сме роби на материалните неща и желания, изместили сме фокуса от любовта и смирението. Никое друго поколение досега не е живяло в такова материално изобилие като нас. Погледнете политиците ни!

- Как се представят?

- Те са неадекватни относно онова, което се случва! Нито могат да се справят с войната, нито знаят как да говорят, успокоят, убедят или спечелят доверие. Целта им на всяка цена е властта, а не дали могат да водят хората в правилната и добра посока. Не случайно сме в политическа криза. Защото от хора, изпаднали във властова невроза, не очаквам нищо добро! Техният фокус е изместен върху това да застанат начело и да правят политика. Не, не е това думата. Политиката е една, множественото й число вече е притеснително. То не съществува и кара червените ни лампички да светнат. Това само показва как политиците ни гонят своите интереси, заради които няма как да се обединят с другиго в една политика. Те говорят грешно, ползват грешни терминологии, страдат от мания за величие и се разболяват от всичко това. Донякъде ги разбирам и често ги съжалявам! Те все пак са хора и според мен имат проблеми заради нелекувани предишни травми.

Забелязвате ли, че повечето от тях са объркани, изпаднали са в неадекватно състояние, прехвърлят си топката, не се държат респектиращо, не са израснали добре, не са гледани с любов. Те стават лидери, но нямат нормални семейства, а имат проблемни връзки. Ако един мъж не може да спечели една жена, как ще спечели един народ?!

- Може би играят някаква тяхна си игра?

- Честно казано, не знам на какво играят политиците ни, но всичко се принизи до такава степен, че се държат като деца. Много от тях са непораснали в това отношение и имат незряло поведение. Би трябвало да си направят хубава психотерапия. И то не само у нас. Политиците по света не искат да бъдат едно цяло, работещо в името на нещо, а търсят и гонят личните си интереси. Затова са кризите. Това е огромен урок от природата. И когато научим уроците си, вярвам, че ще живеем по-добър живот. Също когато България разбере, че трябва да върви в посока туризъм и селско стопанство. Защото ние можем да се изхранваме и имаме даденост от Господ, която никой друг я няма. Много съм доволна, че вкъщи се храним с екохрани и си правим киселото мляко. Посещаваме наши растителни и животински ферми. Чувствам се толкова горда, че в България имаме такава възможност на фона на задълбочаващата се хранителна криза по света. Това е следващото препятствие, за което да се подготвим и да преживеем.

Четете още

Известни помагат на Турция

Известни помагат на Турция

Есил Дюран пие вълшебни хапчета

Есил Дюран пие вълшебни хапчета

Есил започна годината със СПА

Есил започна годината със СПА

Есил обра точките

Есил обра точките

Реклама
Реклама
Реклама