Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14083849 www.bgdnes.bg

Чарли Чаплин ОБИЧАЛ шопска салата

 

Моя приятелка ме научи да я правя, носех дори и на гроба му, разказа дъщерята на актьора Джералдин

"България винаги е била част от моя живот. Най-добрата приятелка на дъщеря ми като малка беше българка, а с нейната майка Ина ги отгледахме заедно. Тя ме научи да правя шопска салата. Правех наистина много често тази салата. Носех на майка ми и на баща ми, докато беше жив. След това със сигурност съм носила и на гроба му", емоционално си спомни дъщерята на големия Чарли Чаплин - Джералдин Чаплин, по време на "София филм фест".

Реклама

В разказа си актрисата се връща назад във времето, в което живее в Испания. Там се ражда първородната й дъщеря Шейн. По това време нейният баща вече е в лошо здравословно състояние и почти не излиза от дома си в Швейцария. Получил е няколко микроинсулта, прикован на инвалидна количка, за Чаплин се грижи неговата съпруга, а децата му често го посещават.

Джералдин, която е наследничката на комика от брака му с Уна О"Нийл, получи Наградата на София на Столичната община на церемония в зала 1 на НДК. Въпреки че пристигна у нас с контузия на крака, тя благодари от сцената за отличието, а след това изгледа и филма с нейно участие "Лука".

Джералдин похвали българския актьор Валентин Ганев, който също е част от лентата. Спомни си, че преди време е снимала и с големия Самуил Финци, и го определи като страхотен актьор.

"Когато бях на 20 години, със София Лорен снимахме филм тук. Но сега тази София, която видях, е толкова по-красива. Наистина е прекрасно да съм тук", каза още дъщерята на най-великия комик на всички времена.

Джералдин е родена в Съединените щати през 1944 година. Когато е на 8 години, семейството й се мести в Швейцария и тя прекарва голяма част от детството си в швейцарски пансион.

Реклама

Първоначалната й страст е балетът. Учи в Кралската балетна академия в Лондон и танцува професионално в продължение на една година в Париж. Филмовият си дебют прави във филма на баща си "Светлините на рампата", където има епизодична роля на танцьорка. Играе малка роля и в последния филм на Чарли Чаплин "Графиня от Хонконг" (1964). Докато е балерина в Париж, попада на режисьора Дейвид Лийн, който я кани да участва в "Доктор Живаго" (1965). Там изиграва първата си голяма роля - съпругата на Омар Шариф, Тоня, което дава началото на филмовата й кариера, както и номинация за "Златен глобус". Голяма част от филма е заснета в Испания и именно там Джералдин започва романтичната си връзка с режисьора Карлос Саура, която продължава в 12-годишен брак. Именно по това време живее в Испания, а благодарение на приятелката си Ина научава много неща за България. Впоследствие работните й ангажименти я запознават с много от родните кинотворци. Преди години е жури на фестивал в Москва и е впечатлена от филма "Кецове" на Валери Йорданов. Още тогава обещава да посети България.

Филмът "Лука", който я довежда в България, е последният до момента с нейно участие. Лентата е вдъхновена от романа "Татарската пустиня" на Дино Будзати. Във филма "Лука" Джералдин играе ролята на Генерала - мъжка роля, написана специално за нея.

"Да, аз играя ролята на Генерала в този филм. Джесика - режисьорът и сценарист на филма, ме попита: "Можеш ли да играеш мъж?". И аз казах: "Ами ще опитам". Така и не успях обаче да докарам достатъчно нисък тембър. Но то или тя изглежда по-скоро като някакъв рептил, някакво човеко-влечуго", коментира звездата.

На пресконференция пред журналисти Джералдин Чаплин развенча и голям мит, свързан с нейния баща Чарли Чаплин - писмо-изповед, написано до нея. По думите й такова писмо не е писано от известния актьор.

"Това писмо беше съчинено от един ирански журналист. Прекрасно писмо е. Ще ми се да го бях получила, но няма такова нещо", заяви актрисата.

Четете още

Владо Пенев нацелува Джералдин Чаплин

Владо Пенев нацелува Джералдин Чаплин

Българин задига останките на Чарли Чаплин

Българин задига останките на Чарли Чаплин

Реклама
Реклама
Реклама