Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14224733 www.bgdnes.bg

Максим Генчев замисля филм по "Опълченците на Шипка"

Режисьорът си чака парите от БНТ, прави дарителска кампания за новата си лента за Стефан Караджа

Филм по Вазовото стихотворение "Опълченците на Шипка" замисля да направи Максим Генчев. Идеята засега е само проект, но режисьорът е категоричен, че един такъв филм може да стане много интересен и да предизвика възхитата на публиката.

Реклама

"Филм по стихотворението на Иван Вазов "Опълченците на Шипка" ще е страхотен!" - категоричен е Генчев. Кога, как и дали въобще ще се стигне до подобно начинание, засега не е ясно, но Генчев внимателно обмисля идеята.

Режисьорът казва още, че макар шефът на националната телевизия Емил Кошлуков да обяви, че БНТ се отказва да финансира новия му филм, той не губи надежда в крайна сметка да получи парите за заснемането му. Авторът на "Ботев" и "Дякон Левски" очаква телевизията да му преведе солидната сума в скоро време.

"Одобрен съм за субсидия в размер на 285 000 лева без ДДС за историческа продукция по повестта на Иван Вазов "Иван Александър". Има изработени декори, събран е творчески екип, договорени са нощувки и други плащания. Преведен ми е хонорарът като сценарист, но ми трябват и останалите средства, за да стартираме снимките", каза кинаджията и бивш депутат от формацията на Мая Манолова. Иначе в момента режисьорът е подел дарителска кампания на фейсбук страницата си за набиране на средства за нов филм, посветен на част от българската история.

Лентата ще разказва случки от делото и житейския път на националния герой, революционер и войвода Стефан Караджа. Парите на дарителите ще отидат за "оръжие, униформи, каскади, храна, подслон и бензин", се казва в призива на Генчев.

Това са само част от разходите за производството на филм, вероятно режисьорът ще търси и финансиране от други източници.

В призива си режисьорът казва още, че филмът "ще "бръкне" в душевните пластове на героите, в техния изконен ген за свобода" и че зрителят ще бъде "сблъскан челно с възкресената действителност - кръв, предателства, героизъм, лишения, отдаденост".

Реклама

"След лютите битки на "Дякона Левски" и "Ботев" срещу либералната пропаганда по заличаване на националния дух и култура предстои решителната "трета атака - "Свободата иска Караджата". Ще направим един суров, здрав, натурален, истински шедьовър за святите националреволюционери Хаджията, Караджата и техните четници, чието знаме е имало твърдо послание: "Който е готов да умре за Отечеството, да влиза в боя". Срещу дарение от 500 лева този, който ги прати, получава моя картина с автограф", казва Генчев.

Междувременно режисьорът не се е отказал от участието на дъщерята на президента Румен Радев – Дарина, във филма "Иван Александър". Въпреки че на нейно място покани друга актриса - Диана Димитрова, Генчев е категоричен, че отново ще пусне покана за кастинг до учащата в НАТФИЗ красавица Дарина Радева.

Колежката й Диана Димитрова сподели пред вестника, че още не се замисля за участие във филм след скандала, който се разрази с нейното име.

Ролята, която Максим Генчев предлага на Диана Димитрова, е главната - на царица Теодора, която е първата съпруга на цар Иван Александър. От царица Теодора Басараб цар Иван Александър има трима синове (Михаил Асен, Иван Срацимир и Иван Асен IV) и една дъщеря. След като изпраща царица Теодора в манастир с името Теофана, цар Иван Александър се жени за еврейка, която преди сватбата се покръства и също приема името Теодора. От втората си съпруга царят има 2 синове (Иван Шишман, Иван Асен V) и 3 дъщери. За ролята на втората съпруга на цар Иван Асен след кастинги бе избрана младата актриса Дарина Радева. След като стана ясно, че Дарина ще участва в новия филм на Максим Генчев, чието финансиране от БНТ бе публично обявено, се появиха различни спекулации как е била избрана и защо точно този филм ще бъде заснет с части от бюджета на националната телевизия. В крайна сметка в началото на месец март директорът на БНТ Емил Кошлуков обяви, че телевизията се отказва от филма и няма да го финансира.

Четете още

Диана Димитрова да смени дъщерята на Радев в новия му филм иска Максим Генчев

Диана Димитрова да смени дъщерята на Радев в новия му филм иска Максим Генчев

Максим Генчев: БНТ поиска дъщерята на президента

Максим Генчев: БНТ поиска дъщерята на президента

Максим Генчев търси 1000 кози и говеда за уестърна "Караджата"

Максим Генчев търси 1000 кози и говеда за уестърна "Караджата"

Максим Генчев скочи и на Георги Лозанов

Максим Генчев скочи и на Георги Лозанов

Реклама
Реклама
Реклама