Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14304249 www.bgdnes.bg

Сашо Морфов в болница със сърдечен проблем

Не се чувствам добре, надявам се да се оправя, казва режисьорът, който бе уволнен от Народния

Режисьорът Александър Морфов е в болница със сърдечен проблем, сподели самият той. Наскоро той бе уволнен от Народния театър.

Реклама

"Не се чувствам добре, да ви кажа честно. Имам проблем със сърцето и съм в болнично заведение. Нямам нужда от нищо в момента, надявам се да се оправя. Има доктори, които се грижат перфектно за мен. Но още нямам представа какво ще правя занапред, мислил съм върху няколко неща, но на този етап ми трябва почивка", сподели режисьорът пред "България Днес".

Авторът на спектакъла "Декамерон, или Кръв и страст по Бокачо" малко преди Великден се почувствал зле, твърдят от обкръжението му. Веднага след празниците постъпил в болницата.

62-годишният режисьор още не може да преглътне "предателството на някои колеги", с които дълги години работил в свои спектакли, а после не го подкрепили в исканията му по думите му. Огорчението си режисьорът, който наскоро беше уволнен дисциплинарно от Народния театър след дълъг конфликт с директора Васил Василев, обяви по време на първото протестно шествие на новосъздаденото Движение за култура.

По време на все още тлеещия скандал зад Морфов публично застанаха само двама актьори от трупата - Валери Йорданов и Албена Колева, както и съпругата на режисьора и актриса от Народния театър - Рени Врангова. Едва след уволнението си в негова защита се изказаха още двама актьори от трупата - Деян Донков и Валентин Танев, като и двамата от над две десетилетия участват в негови постановки, а освен това имат и главни роли в емблематичната постановка "Хъшове". Съвсем открито режисьорът, за когото се говори, че е получил огромна заплата и хонорари, докато бе на щат в Народния, обяви, че артистите са били купени с премии. Той добави, че преди Нова година в театъра са били раздадени премии в огромен размер.

"Личностите в Народния театър не значат нищо. Народният театър значи и ако сме родени за каузата, ние ще отстояваме идеите на Народния театър. На театъра пише "Иван Вазов", не "Александър Морфов". Народният театър е отворен за постиженията на всички български и европейски режисьори и те трябва да бъдат равнопоставени. Не могат да бъдат привилегировани. И в това е проблемът", заяви на пресконференция директорът на Народния театър Васил Василев. Според него през изминалите месеци Морфов не съумял да намери диалог със своите колеги и да се ангажира трайно с ръководните процеси в институцията съгласно предоставената му позиция. Василев уточни и че длъжността "главен режисьор" е създадена от него специално за завръщането на г-н Морфов в българския театър след дългогодишна пауза.

"Няма проблем г-н Морфов да поставя в Народния театър, така както го правят и други режисьори", каза още един от най-успешните директори на Народния театър - Васил Василев.

Реклама

В момента първата ни трупа продължава да играе две постановки от Александър Морфов - "Хъшове" и "Животът е прекрасен". Дали ще постави нови спектакли, Морфов още не е наясно.

"Първо ще се възстановя, после ще реша дали ще поставя независим проект и да потърся спонсори извън държавните театри, или ще поставям в Народния", казва Морфов. Този път той е решил и да даде шанс на по-млади и талантливи артисти, вместо както винаги е залагал на известни и проверени актьори, с които досега е работил.

Четете още

Валери Йорданов обикаля около Народния

Валери Йорданов обикаля около Народния

Морфов: Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър

Морфов: Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър

Теди Москов: Морфов е като Меси за театъра

Теди Москов: Морфов е като Меси за театъра

Морфов след уволнението от Народния: Директорът купи актьорите с големи заплати

Морфов след уволнението от Народния: Директорът купи актьорите с големи заплати

Реклама
Реклама
Реклама