Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14373642 www.bgdnes.bg

ИЗНЕНАДА! Българка пее за Полша на "Евровизия"! Бланка Стайков е внучка на бележит нашенец

Често пристига у нас, любимата й дума е "Обичам те" 

Доли ЛУКАНОВА

Наполовина българка се оказа хитовата полска певица Бланка Стайков, научи "България Днес". Звездата в момента е в Ливърпул, Англия, за да представи Полша на "Евровизия 2023".

23-годишната красавица е родена в Шчечин от майка полякиня и баща българин. Внучка е на скиора проф. Иван Стайков. Нашенецът е автор на над 70 книги, учебници, програми, статии и научни публикации за развитието на физическата култура и спорта в България и света. Освен това е олимпиец, участвал в състезанията по ски бягане в зимните олимпийски игри в Осло през 1952 г., почетен ректор на Национална спортна академия "Васил Левски". До края на живота си през 2003 г. е ген. секретар на Българската федерация по водни ски. Бланка е дъщеря на най-големия син на професора - Косьо Стайков. Половината от роднините й са в България. Семейството се занимава със строителен бизнес.

Реклама

Музикалната кариера на певицата започва малко преди да навърши 14 години. Скоро след това заминава с майка си, която е модел, за САЩ. Там остава четири години, усъвършенствайки своите музикални, езикови и танцови умения. По това време започва да пее на живо в клубове в Лос Анджелис и в Ню Йорк. Кариерата й стартира от клуба, където е стартирала и тази на Лейди Гага. Младата полска звезда освен певица и танцьорка е и модел. През 2021 г. тя участва в полското риалити "Топ модел". По време на шоуто Стайков пуска първия си официален сингъл Better. На следващата година красавицата издава и втората си песен Solo, с която ще представи Полша на "Евровизия" тази година.

Младата звезда освен всичко друго е и диджей. Сама композира песните си. Момичето не е забравило корените си и често си идва в България, където има много близки. За Великден семейството се е поглезило със СПА. Събрали са се в комплекс близо до Града на розите. Бланка може да говори и перфектно български, въпреки че детството й е минало извън България. Любимата й наша дума е "Обичам те".

Брат й е Мистър България 2019 и Мистър Свят

Братът на Бланка също не седи в сянка. Оливър Стайков се занимава с мода и дори става Мистър свят 2019. Стайков представи България на най-големия и реномиран конкурс за красота за мъже през август в Манила, Филипините, и си тръгна с най-голямата титла.

Оливър е с височина 195 см, завършил бизнес и менинджъмнт във Варшава. В свободното си време обича да се гмурка, катери, да кара сърф и ски. Професионално се занимава със строителство в семейната фирма.

Четете още

Българска цигуларка на "Евровизия"

Българска цигуларка на "Евровизия"

Македонският певец от "Евровизия" с български корени Васил Гарванлиев: Има много гладни политици

Македонският певец от "Евровизия" с български корени Васил Гарванлиев: Има много гладни политици

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама