Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14373772 www.bgdnes.bg

На 81-годишна възраст Стефка Берова напусна България заради политиците

Певицата навърши 81 г. в Рим

Не съм невъзвращенец, но не можех да живея с пенсия от 190 лв.

"Аз не съм невъзвращенец. Идвам си всяко лято, сега съм се отдала на внучето. Но заради политическите лавирания, си тръгнах от страната. И добре, че е дъщеря ми Косара, за да ми помага. Иначе нямаше да оцелея." Това сподели легендата на българската естрада Стефка Берова, която вчера навърши 81 години. Празника си изпълнителката на "Спомен от детството" изкара в Рим заедно с цялото си семейство. "Щастлива съм тук, хората много се грижат за възрастните. Дори по улиците има едно уважение, усмихват ти се, отстъпват ти място, изобщо имат респект към по-възрастните", казва Берова.

Години преди да замине при дъщеря си, певицата се пенсионирала със 190 лева. След това парите се увеличавали само с малко. "Как да оцелееш, като си платиш сметките и храната? А лекарствата? Аз имам диабет. И как да докажеш на държавата, че си работил толкова години за нея? Как? Когато правихме концертите, ние сме си плащали данъците. Не можеш да получиш хонорар, без да ти удържат към държавата, към "Концертна дирекция" и към мястото, на което отиваш на турне. И накрая къде изчезнаха тези документи? Едната част изгоряла, а другата наводнена! И сега трябва един на друг да си доказваме, че сме работили заедно, за да докажем на държавата, че нещо сме правили в онзи период. Къде го има това? И заради това реших, че няма да остана тук сама и да се чудя как да се справя", категорична е Стефка.

Реклама

И на 81 години на Берова още й се играе и пее на сцената. "Миналата година правих концерти с мои колеги, беше прекрасно. Иначе по отношение на театъра 20 години заобикалях сградите. Но и там ми се играе. За съжаление, все идвам лятото, когато театрите почиват. Иначе съм участвала в постановки на Пернишкия театър. Последно там бях Малама от Страшимиров. Но много трудно научих репликите, понеже бяха на старобългарски. Иначе така ми се играе във филм или в киното, не се чувствам на 81 години", смее се певицата.

Стефка е категорична, че в момента най-много се радва на внучето и не се чувства самотна. "Аз съм деен човек. Но хората, които обичам, не са около мен. Майка и татко си отидоха самички, дъщеря ми израсна почти без мен, ето сега си хвана пътя. А аз толкова често си мислех, че детето ми пее фалшиво. Все бях уморена да чуя, че има талант. Чак после го разбрах, когато ми го казаха познавачите в бранша ни. И съм доволна, че дъщеря ми Косара също пее", казва Стефка.

На рождения си ден тя получи много честитки от България, цветя и подаръци от близките. "Не била тъпана за празника, защото, както се казва, не чакам вече принца на белия кон, но пък и се случват чудеса в този живот, защо не", смее се Стефка Берова.

Желаем й да е жива и здрава!

Четете още

Певицата Стефка Берова на 80 г.: Ванга ме посъветва да се разведа с Данчо Марчинков

Певицата Стефка Берова на 80 г.: Ванга ме посъветва да се разведа с Данчо Марчинков

Звездата Стефка Берова само пред "България Днес": Заради политиците се махнах от България

Звездата Стефка Берова само пред "България Днес": Заради политиците се махнах от България

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама