Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14415997 www.bgdnes.bg

Известни личности ЗОВАТ: 24 май да стане национален празник!

3 март изживя краткия си живот, категоричен е Искрен Пецов

3 март изживя краткия живот, който имаше, и показа, че не е толкова достоен да бъде национален", провокира с мнението си певецът Искрен Пецов по повод парламентарните дебати кой да бъде националният ни празник - 3 март или 24 май. Казусът с най-важния за историята на нацията ни ден, честван официално като такъв от 1991 г., продължава да стои на дневен ред в обществото и отчасти го раздвоява. В държавите официалният празник обикновено е фиксиран и един, с изключение на някои монархии и Пакистан. Кратко проучване на „България Днес" показа, че повечето от популярните личности у нас предпочитат денят на писмеността да е официалният ни празник.

Предпочитам 24 май да е националният ни празник вместо 3 март. Достоен е и заслужава повече заради писмеността, културата и изкуството", казва Искрен Пецов, който свързва пролетната дата с факта, че ние, българите, сме дали на света култура и писменост. „Може да прозвучи провокативно, но вероятно без създадената и запазената във вековете ни писменост, обичаи и религия нямаше да можем да се съхраним и освободим като нация за разлика от други народи, завладени от други държави", добавя изпълнителят на „Кайман".

Реклама

За колежката му Мими Иванова майският ден също е по-подходящ за национални тържества най-малкото защото има слънце и е топло. „24 май е уникален и много красив ден! Има някакъв чар в него, някаква магия, нещо красиво и оптимистично. Толкова е ведър и пълен с приятни емоции. Като дете никога не съм харесвала манифестации, но на този ден винаги отивах с удоволствие", споделя половинката на композитора Развигор Попов - Мими, която не е сигурна дали е редно да имаме два такива празника.

Имаме исторически повод да се гордеем откъде произлизаме и какъв е коренът ни. Смятам, че трябва да уважаваме повече празниците си и винаги да ги честваме. И колкото повече национални поводи, хранещи гордостта и националната ни идентичност имаме, толкова по-добре за нас", смята общинският екссъветник и певица Йоанна Драгнева. Тя твърди, че е време да спрем сами да саботираме празниците и националните си герои и по този начин да се обезценяваме като нация и народ. „Трябва да си повярваме и да се чувстваме горди от факта, че сме българи. Така че аз съм за и двата празника да са официални", добавя Йоанна.

Ако ми се обади някой важен човек, който отговаря за празниците, например „Президентът на Планетата" или „Министърът на Празниците", и ме попита кой да е празникът ни, макар и с леко притеснение ще кажа 24 май. Защо да няма Министър на празниците, щом има Министър на Истината?", офертира народните ни представители гласът и басът на ска-бандата „Уикеда" Ерол Ибрахимов.

Певецът харесва 24 май, защото е ден на културата, писмеността, музиката и не крие пристрастността си. „Но, от друга страна, е противоречиво, защото 3-ти март е свързан със свободата ни. Ще има хора, които няма да приемат подобна промяна, защото са свикнали с датите. Може би е най-добре да се направи референдум", допълва изпълнителят на „Мариана“ и „Боби“, „Обичам“ и др.

Четете още

Певецът Искрен Пецов: Българското сирене струва колкото швейцарското!

Певецът Искрен Пецов: Българското сирене струва колкото швейцарското!

Мими си прави селфи с човекоядци

Мими си прави селфи с човекоядци

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама