Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14438973 www.bgdnes.bg

Как да изберем качествен нож? advertorial icon

Ножът е един уникален инструмент, който винаги ще намери поле за изява и би се превърнал в безценен другар, който никога няма да ви изостави. Отличават се най-разнообразни видове – от колекционерски до такива, пригодени за оцеляване. Кой е правилният избор? Необходимите отговори относно тези продукти ще откриете от консултантите в онлайн или физически магазини за ножове.

Каква е анатомията на ножовете?

Две са основополагащите части на един нож – клин и дръжка, като всяка от тях има отделни обособени елементи. Клинът се състои от острие от първичен и вторичен скос, връх, корем и гръб. Те определят качествата и функциите, които са съобразени със спецификата на работата за която ще бъде използвани. От своя страна, формата на дръжката и нейните елементите, като гард, пета, материал, също определят до голяма степен комфорта и функционалността на ножа.

Какви видове се предлагат според формата на клина?

Първо е необходимо да се прецени каква роля ще заема. В някои специализирани магазини се предлагат и в комплект от няколко различни вида. Могат да се открият разновидности в следните модели:

  • Мачете – инструмент, отличаващ се с дълго и дебело острие както и дебела дръжка, винаги е първото нещо, което се забелязва още с влизането в магазина. Той би послужил като брадва при преминаването през гористи местности и е изключително опасен при употреба с бойни цели.
  • Джобен нож – мултифункционален и сгъваем, чийто отличителен белег са допълнителните комбинирани инструменти, като трион, отварачка за бутилки и отварачка за консерви, тирбушон, ножици, което го прави хит по магазините.
  • Касапски – по-често използвано в кулинарната обработка, тези ножове са от огромна полза за професионалните готвачи. Те предоставят къса дръжка с дълго, тънко и извито острие, което е заточено до изключителна прецизност. Въпреки че се използват предимно в кулинарията, може да ги откриете и в ловни магазини.
  • Ловен – популяризиран от американските филми, най-типичния представител е типът Bowie, който е хит във всеки един магазин. Представлява дълго острие с масивна и стабилна дръжка, чиято  предна част е добавен гард, който не позволява ръката да попадне върху режещата част, а отзад има стопер, който предотвратява да се изхлузи от ръката и също така може да се използва като импровизиран чук, способен да строши редица предмети без особено затруднение. Други типични представители са финландският модел puukko и традиционният якутски нож, които обаче няма толкова лесно да намерите в най-обикновен ловен магазин.
  • Боен – най-различна форма, дължина и материал на изработка, неговата цел е една – да се справи с най-тежката му предоставена задача, без изключение. Със сигурност първи избор при всеки един поход в някоя отдалечена местност.
  • Нож за оцеляване – идеален спътник за всякакъв вид дейности като лов, риболов, туризъм и други. Вариращите размери на този тип са от 7-10 см, което позволява удобното им поставянето в кобур, закрепен за колана. Несъмнено е един от най-търсените видове по магазините.

Какъв е материалът на изработка?

Изключително важен въпрос, който ще определи колко надежден е вашият нож. По-практичните модели, които не наблягат върху визията се изграждат от неръждаема стомана, която е лесна за обработка, лесна за заточване и поддръжка. Естествено има и други качествени метали, които обаче няма да се намерят в най-обикновен магазин.

По-висок клас е дамаска стоманата, която е често срещана при изработката на оригинални японски остриета. Самата обработка изисква много часове човешки труд, а множеството слоеве, които се образуват при сгъването на 1 лист създават уникални форми с характерните нюанси на тъмните цветове. 

Какви са особеностите в една дръжка?

Това са отличителните белези, различаващи колекционерските от по-практичните модели. Част от особеностите, според които варират са:

Материал на изработка – някои дръжки се изработват от различни материали, придаващи изтъчен и автентичен вид, но това не винаги гарантира качество и дълголетен живот. Най-сигурните материали, които влизат в употреба е епоксидната смола, която е подсилена с допълнителен материал – дърво, влакнести нишки, карбон и др. 

  • Цвят – придават изключителна здравина и без значение от материала на изработка, може да се оцвети в цвят по предпочитание. 
  • По-евтини варианти – гумените дръжки също са алтернатива с добра ергономия на захвата, но материала е склонен бързо да се износва и захабява, което в бъдеще би довело до огромен дискомфорт и риск от изплъзване.
  • Защита – формата и материалът на изработка премахват опасността от изплъзване от ръката при извършването на по-натоварващи задачи. Допълнителните гардове и стопери предотвратяват риска от порязване.
  • Дискретност – в един качествен ловен магазин, според вида на дръжката на даден нож ще се разграничат 2 вида – пълна или скрита.

Пълната представлява 2 парчета от даден метал, които са поставени от двете страни на основата и закрепени с нитове, превръщайки го в един здрав и удобен инструмент;
Скрита е, когато основата е изключително тънка и се вкарва в малка дупка, намираща се в центъра на дръжката и се закрепва на дъното със специална капачка.

Дръжката определя колко удобно ще бъде извършването на дадена задача. При избор на нож в магазин е важно да изпробвате дали захватът ви приляга.

Реклама
Реклама
Реклама