Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14600621 www.bgdnes.bg

Вокалистът на групата Cool Den Никола Симеонов: В автобус 74 се вдъхнових за песента "Шофьор на картофи"

Караше бясно и хората се клатушкаха като в сезален чувал 

КОЙ Е ТОЙ

Никола Симеонов е вокалист и китарист на групата Cool Den. Музикантите създават богата палитра от музикални произведения. Сред култовите им парчета са "Шофьор на картофи", написана по действителен случай в обстановката на столичния градски транспорт, и "Рецепта за розови еднорози". Преди броени дни от групата представиха най-новото си парче - I'm ready ("Готов съм" - от англ.), а в събота ще забият в легендарно столично заведение.

- Изпълнявате рок парчета по актуални и злободневни теми, често и шеговити. Какво искате да покажете на хората с творчеството си?

Реклама

- Цялостно не се опитваме да им покажем нищо конкретно. Всяка отделна песен има конкретно послание, но цялостната ни мотивация е многоцветна - от призив да се замислят, през това сърцата им да бъдат докоснати с думичките "знаем какво ви е" до идеята просто да се развеселят и разтанцуват. Една песен винаги заживява собствен живот, след като бъде издадена. Всеки слушател я прави своя.

- "Не карам хора, а картофи" е една от популярните фрази в едно от парчетата. Какво ви вдъхнови да възпеете шофьорите от столичния градски транспорт и легендарните автобуси 280 и 604?

- Една конкретна случка вдъхнови тази песен. Возейки се преди 6 години в автобус 74 от бул. "Опълченска" в посока бул. "Иван Гешов", бях свидетел на ситуация, която ми се стори доста комична. Шофьорът на автобуса караше бясно и хората се клатушкаха из превозното средство като небелени картофи в сезален чувал. Една пътничка поиска да си купи билет от него с малко по-дребни стотинки. Тогава той възкликна: "Всички си изсипват боклука при мен!". Слизайки от автобуса, си казах просто: "Еха... какво специфично състояние на ума". Разбира се, не искам да слагам всички автобусни шофьори под знаменателя на този разстроен господин. Има доста свестни. Но има и доста "специфични".

- Друго емблематично парче е наречено "Лешояд". Защо?

- Защото голяма част от българските медии са лешояди. Новинарският им поток е миш-маш от кървави инциденти и злободневни трагедии, плюс удавени в жълто истории. Дори тези, които претендират за водеща роля в медийното пространство, са така. Особено те. Тази песен е и критика към зрителя, който поддържа тази тенденция.

- Каква е рецептата ви за розови еднорози? И тази песен е важна във визитната картичка.

Реклама

- 5 супени лъжици разходка сред природата, 1 щипка приемане на нещата не толкова на сериозно, 30 грама поемане на въздух и помирисване на цветята, 300 грама брашно от усмивки и танци. Печете на бърз огън за около 5 минути и консумирайте с приятели. За още рецепти ни последвайте в инстаграм: cooldenband.

- Какво е бъдещето на рок сцената? Последният ви концерт събра много меломани.

- Каквото го направим с колегите. От нас зависи. И от публиката също.

- Какви хора/обекти искате да възпеете в следващи песни?

- Не искаме да издаваме твърде много, но планираме да работим с любимата ни сатира (поднесена с любов, разбира се), както и да зачекнем някои безвременни общочовешки теми. И също така ще попеем колко много обичаме кафенце.

- Разкажете ни за вас. Кой е Никола и от какво черпи вдъхновение?

- Никола е съвсем обикновено момче, което обича да свири, да пътува и понякога да се отнася в собствения си свят, за да не пречи на другите. Черпи вдъхновение от хората, обича хората (не по наивен начин, надявам се) и се радва, когато направи деня им малко по-радостен и смислен.

- Кога и къде най-скоро можем да ви видим на сцена?

- Заповядайте на 3 юни на Stroeja Open Air, София, където с група Cool Den ще направим промоционален концерт по случай най-новата ни песен и клипа към нея. Тя е много весела и танцувална и гарантирано ще ви зареди с лятно настроение! Ще се видим там!

Реклама
Реклама
Реклама