Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14637806 www.bgdnes.bg

Данчо Караджов за турнето на "Легендите": Тръпката преди концерт е вечна!

Тайната на нашите песни е, че са правени с любов

Кой е той

Гласът на Йордан Караджов е познат на всички българи с някои от най-великите песни в историята на родната рок музика. Данчо е част от супергрупата "Легендите", която тръгва на турне в страната от 14 юни. В бандата са още Димитър Кърнев от D2, Константин Цеков от ФСБ и Станислав Станев-Стенли. Гост музиканти са Александър Обретенов и Васил Вутев. Специално за читателите на "България Днес" Йордан Караджов повдига завесата за тайните на вечните хитове.

- Г-н Караджов, отново поемате на рок пътуване с "Легендите", как успявате да поддържате огъня в китарите за всеки един от многобройните концерти?

Реклама

- Тръпката преди концерт винаги е жива! Тази сценична треска продължава да ни владее. Винаги съм казвал, че ако престана да усещам вълнението от срещите с публиката, моментално слизам от сцената. Специално за това, което правим с "Легендите", мисля, че е наша мисия. Легендарни са песните, които изпълняваме, не ние. Хората продължават да пеят и да обичат тези парчета десетилетия след създаването им. Това говори достатъчно.

- Каква е тайната на това да направиш вечен хит? Издайте рецептата за тази магия...

- Отговорът не е толкова труден. Просто навремето правехме всичко от любов към музиката. Събирахме се по градинките, свирехме парчета на "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс", започнахме да правим и наша музика. Песните ни живеят и до днес свой собствен живот. Причината е, че са правени с любов, а не за да се спечелят някакви пари. Бяхме чисти и искрени. Сега водещ мотив за някои изпълнители е материалното, а това се отразява на музиката.

- С "Легендите" имате ново парче, което се очаква с нетърпение от публиката. Разкажете повече за тази песен.

- Митко Кърнев е основният композитор. Изсвирил е плейбека заедно с неговите прекрасни млади музиканти от D2 - барабаниста Васко Вътев и басиста Александър Обретенов. Косьо Цеков, Стенли и аз поддържаме огъня на майсторството. Първото изпълнение на живо пред публика ще бъде на концерта на "Легендите" на 14 юни във Велико Търново. Надявам се, че хората ще харесат песента. Парчето има потенциал да стане хит. Дай Боже да се окаже докоснато от магията на вечната музика.

- Как се чувствате преди началото на турнето с "Легендите"? Имате поредица от концерти в рамките на броени дни, не е ли изтощително?

Реклама

- Това не е нещо, което може да ме измори. Само с моята група "Сигнал" за 45 години от създаването на бандата имаме над 7000 концерта. Преди това със "Златни струни" имам още доста изяви на сцена. Така че нищо не може да ме уплаши. За концертите не разчитам на рутината. Знам, че това е нещо, което може да те подхлъзне. Не усещам ли сценичната треска, се отказвам. Така че предстоящите концерти с "Легендите" са нещо, което очаквам с нетърпение.

- Всички в "Легендите" сте утвърдени музиканти и силни характери. Как се разбирате на сцената и извън нея?

- Всеки от нас е стъпил здраво на земята и няма място за неразбирателство или скандали. Всичко е поставено на приятелска основа. При българина работата в група е по-особена, защото всички сме юнаци. Но ние се допълваме по чудесен начин и всичко се получава много добре.

- Колко време продължават концертите на "Легендите", имате ли готовност за многобройни бисове?

- Подготвили сме час и половина-два здрав рокендрол. Дано има и много бисове. Това е най-високата възможна оценка от публиката за всеки музикант.

- Извън турнето на "Легендите" работите и за юбилеен концерт за 45 години от създаването на "Сигнал". Как върви подготовката?

- Шоуто е на 7 декември в зала 1 на НДК. Поканихме за концерта и Русенската филхармония с диригент маестро Димитър Косев. Надявам, се че публиката ще бъде приятно изненадана да чуе любимите си песни изпълнени със съвършено различен почерк. Парчетата са аранжирани за рок и симфоничен оркестър, звучат прекрасно. Преди няколко години направихме десетина концерта с Русенската филхармония и отзивите бяха много добри. Вярвам, че така ще бъде и за юбилейното шоу на "Сигнал".

Началото е във Велико Търново

Турнето на "Легендите" започва във Велико Търново на 14 юни, за да продължи на 15 юни в Пловдив, на 16 юни в Стара Загора, на 18 юни във Варна, на 20 юни в Шумен, на 21 юни в Русе и на 16 юли в Бургас.

Музикалната рок епопея ще бъде разказана от самите изпълнители на хитовете, които ще пресъздадат вечните си песни в оригиналните им аранжименти. Евъргрийните ще бъдат и визуално представени чрез специална мултимедия, която изцяло ще потопи публиката в духа на времето на любимите й песни.

Четете още

Данчо Караджов каза какво е да си рок звезда в България

Данчо Караджов каза какво е да си рок звезда в България

Данчо Караджов, Стенли и "Легендите" се завръщат с национално турне

Данчо Караджов, Стенли и "Легендите" се завръщат с национално турне

Реклама
Реклама
Реклама