Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14642054 www.bgdnes.bg

Мариус Куркински открива феста "Арт Поток" през юли в Лозенец

Фестивалът "Арт Поток" - от 14 до 24 юли започва за осма поредна година в Лозенец. Тази година той е подкрепен от Национален фонд "Култура" и Министерство на културата.

Форумът ще бъде открит на 14 юли с голяма международна изложба, наречена "Вояж", която ще бъде експонирана в Исторически музей гр. Царево и ще остане там до края на сезона. В изложбата ще вземат участие, както млади, така и утвърдени творци и ще включва творби от всички области на визуалните изкуства. В изложбата ще се представят повече от 30 творци, както и гости от чужбина.

Реклама

Сред тях се открояват имената на Божидар Йонов, Евгени Йонов, Камен Старчев, Коста Данев, Валери Чакалов, Ангелика Радева, Златин Орлов, Лилия Колева - Бърдарова, Емануела Ковач, Лора Пармакова, Деница Стефанова и Павел Целкоски. Тази година със свои произведения ще се включи и южноафриканския творец Вилем Бота, който създаде специално за "Hacienda" три кинетични маймуни, които вече са част от интериора на музикалния клуб. Бота живее за постоянно в България от две години и освен, че е един от създателите на филмовото студио "Ню Бояна", е работил по голяма част от международните продукции, заснети у нас.

Веднага след откриването на изложбата началото на културните празници ще даде големият български актьор и режисьор Мариус Куркински, който ще играе откъси от най-популярните си моноспектакли. Мариус за първи път ще гостува на фестивала и с нетърпение очаква срещата със своите зрители. 

Тази година по време на "Арт Поток" 2023 ще се играят представленията "Спанак с картофи" от Золотан Егреши с участието на Иво Аръков, Кирил Ефремов и Антоан Петров, както и комедията "Аз досадникът" от Франсис Вебер с участието на Александър Кадиев, Мариан Бачев, Тихомир Благоев и други.

Един от гвоздеите в програмата на фестивала ще е моноспектакълът на Театър 199 "Приятно ми е, Ива" с участието на Ива Тодорова. Мария Касимова - Моасе също ще зарадва зрителите със своето ново разказваческо шоу "Червена звезда, бл.28". Финалът на фестивала ще бъде поставен с "Духът на поета" от Стефан Цанев на режисьора Маргарита Младенова, постановка на Народен театър "Иван Вазов" с участието на Христо Мутафчиев, Валентин Танев и Павлин Петрунов. Всички представления ще се играят на сцената на местното читалище в Царево от 21,00ч.

Традиционно по време на "Арт Поток" ще има и премиери на нови книги. За първи път на морето ще бъде представена новата книга на Мария Касимова "Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане". Журналистът и продуцент Георги Тошев ще участва на фестивала с второто допълнено издание на биографичната книга за Стефан Данаилов. Той ще представи и своя нов документален филм за актьора.

След миналогодишното си участие на "Арт Поток", край морето се завръща и Иво Сиромахов с новата си книга "Бай Тошо". Премиера по време на фестивала ще има и книгата за големия актьор Филип Трифонов "Един ден, когато стана писател".

Реклама

За първи път на "Арт Поток" ще има и куклено представление за всички деца. Представлението "Пчеличката мързеливка" на театър "Сириус" ще се играе на площада пред читалището в Царево. А традиционната лятна арт академия за деца под ръководството на Калина Попова отново ще се състои в Лозенец. Малките таланти от школата по рисуване ще творят на малкия плаж в Лозенец. В края на академията всички малчугани ще подредят в обща изложба творбите, които са създали на брега на морето. "Арт Поток" продължава традицията в програмата му да присъстват различни формати за цялото семейство.

Освен театър, изложби и книги, в Лозенец ще се случва и друго музикално събитие - фестивалът "Джазче", който ще се състои в морския клуб "Hacienda Beach" - Лозенец. Второто издание на фестивала ще се проведе в Лозенец от 23 до 25 юни.

"Любовта ни към джаза, изкуството и морето, роди идеята за създаването на "Джазче" - единственият морски джаз фестивал. Уникалното в концепцията му е неговият специален фокус върху развитието на младите таланти в областта на поп и джаз пеенето", споделиха продуцентите на събитието Димитър Тодоранов и Ханес Перфлер.

"Джазче" сe организира с подкрепата и на Община Царево. Хедлайнери на второто издание ще бъдат най-известния български контрабасист Димитър Карамфилов, BrazzViliDj и Велека Цанкова. Основната сцена ще бъде изградена на главната улица на село Лозенец, която отново ще бъде затворена за превозни средства. Джаз ще се слуша и на Централния плаж в бар "Gipsy", който ще е домакин на джаз сесии в компанията на DJ MR.K. Посетителите на феста ще могат да се насладят и на джаз концерта на Велека Цанкова в "Giardino Mare" Lozenets на 25 юни. За втора година фестивалът ще посрещне на своята сцена и млади таланти от Музикалната академия.

За първи път тази година на "Hacienda" ще има зона за кучета в близост до малкия плаж в Лозенец. По този начин всички, които имат домашни любимци и са решили да посетят клуба, ще могат да се забавляват заедно. И това лято за 12-ия парти сезон са поканени световноизвестни диджеи, които ще гостуват на морето. Лозенец отново ще се превърне в център на нощния живот по подобие на дестинации като Миконос, Ибиза, Марбея и Сен Тропе. Сред гостуващите артисти се открояват имената на Mr.Doris, Ерик Хагелтон, както и резидента на легендарния клуб Cavo Paradiso в Миконос, DJ Free Spirit. Това лято край малкия плаж ще пускат и испанската сензация DJ Mestiza. Диджейското женско дуо Pitty Bernad и Belah завладя световната сцена със своите сетове, в които сливат фламенкото с електронната музика. Сред българските звезди гости на Hacienda ще бъдат 100 кила, Ъпсурт, Murda Boyz, Мария Драгнева и Marten.

Реклама
Реклама
Реклама