Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14873438 www.bgdnes.bg

Актрисата Ели Скорчева след триумфа в Карлови Вари: Имам награда, но нямам пенсия

Дълги години бях в социална дупка, гледах болните си родители, но не ги изпратих в болница, казва отличената изпълнителка

Може да има награда за най-добра женска роля от Карлови Вари, но няма пенсия! Това е положението на актрисата Ели Скорчева, която заедно със Стефан Командарев накара цяла България да се гордее след получените на филмовия фестивал отличия.

Реклама

"Много години бях в социална дупка", разкрива още за "България Днес" Скорчева. Тя се окичи с наградата за най-добра актриса за ролята си на пенсионираната учителка Блага, която губи спестяванията си заради телефонни измамници и в един момент започва да работи за тях, за да си ги възстанови. В Карлови Вари лентата "Уроците на Блага" на режисьора Стефан Командарев грабна цели три отличия.

"Нямам и пенсия - обясни още Скорчева. - Заради изгорелите архиви".

Актрисата разказа още, че много години е гледала болните си родители.

"Те се разболяха в една и съща година, баща ми имаше паркинсон и деменция, с майка ми получиха инсулт в разстояние на няколко дни. Беше изключително тежко от физическа, от емоционална, от психическа, а и от финансова гледна точка. Но двамата починаха вкъщи, не ги дадох в болница", доверява актрисата, завърнала се триумфално в киното след над 30 години отсъствие от големия екран.

Ели Скорчева допълва, че е имала пълната подкрепа на дъщеря си и на съпруга си, но "да виждаш как родителите ти губят личността си и си отиват пред очите ти е огромно изпитание за всеки човек. Години наред не излизах почти от къщи, придружавах ги само на лекарски прегледи - добави тя. - И на премиери не ходех, и с колеги не се срещах", призна носителката на голямата награда в Карлови Вари.

С едно изречение Скорчева разбива клишето, че когато един актьор дълго време не се снима или не играе на сцената, губи форма.

"Един истински актьор никога не губи форма! Това е много банална констатация. Напротив, полученият опит му помага много, за да направи образа убедителен и въздействащ", убедена е Скорчева.

Тя казва още, че Ванга наистина й предсказала, че някой ден "ще държи златни ключове в ръцете си". "Не ми обясни обаче нищо повече. Само спомена, че това ще ми се случи на стари години. Дали е имала предвид сегашната ми награда, не зная", размишлява актрисата.

Реклама

Стефан Командарев, режисьорът на "Уроците на Блага", сподели за "България Днес", че първоначално филмът се е наричал "Ало". "След това в хода на работния процес заглавието се промени. Но това се е случвало и при други мои филми", поясни Командарев. По думите му социалният профил на жертвите на телефонни измами у нас е много сходен - възрастни, интелигентни хора, "които са свикнали да имат респект пред институциите". Такава е не само учителката от филма, а и много други хора в България.

"Много ни помогна разследващата журналистка от Нова телевизия Тина Ивайлова - разкрива Командарев. - Тя е разследвала десетки случаи на ало измами и ни ги разказа", каза още режисьорът на "Уроците на Блага".

Той сподели и как Ели Скорчева попада в екипа на лентата. "Дължим го на моя колега Александър Кьосев, режисьор на кастинга. Един ден той случайно среща на улицата Ели, разпознава я и я пита дали е съгласна да се яви на кастинг за главната роля", спомня си Стефан Командарев.

Известният режисьор добави, че й изпратили сценария и Скорчева веднага се съгласила да изиграе Блага. Самият Командарев е изненадан от тази бързина, защото е известно, че дълги години актрисата е отговаряла с отказ и на други предложения за роли. Сега обаче чудото се случва.

"Скорчева каза, че образът й пасва, че проблематиката е важна, и се справи блестящо", не скрива радостта си Командарев.

Изданието научи от свои източници, че един от най-шокиращите случаи на телефонни измами е със софиянка, дългогодишна журналистка в БНР и автор на единствената българска биография на Джек Лондон. Името й е Свобода Недева-Янакиева. Тя е пенсионер, но продължава да сътрудничи на известни бг медии.

Преди десетина години журналистката хвърля през прозореца на жилището си в столичния квартал "Лозенец" няколко хиляди евро. На практика - спестяванията си за цял живот. Скоро преди драмата журналистката е загубила съпруга си, подобно на главната героиня в "Уроците на Блага". Измамниците се представили за полицаи, а парите трябвало да им бъдат предадени заради разследване на престъпление.

"Не съм чувал точно за този случай", коментира Стефан Командарев.

Четете още

Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"

Стефан Командарев спечели "Кристален глобус"

Командарев с филм за герои с трансплантации
Командарев с филм за герои с трансплантации

Командарев с филм за герои с трансплантации

Реклама
Реклама
Реклама