Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14914980 www.bgdnes.bg

Цветана Манева с капела и бели дрехи бори жегата

Актрисата излиза след 18 часа, пие много чешмяна вода

Разхлажда ме новината, че в Сардиния е 49 градуса, смее се Любен Чаталов

Юлските горещници принудиха дори най-заклетите любители на разходките пеша да се скрият по домовете или офисите под "приспивното жужене" на климатиците. Които не са на морския бряг или в планински курорти, не си показват носа навън от сутринта до поне 20 часа, подобно на жителите на южните страни, които вечер излизат за традиционната сиеста. Не правят изключение и родните звезди, и то от различни поколения.

"Първото нещо, за да се справиш с жегите, е да застанеш на сянка, вода, басейн... Какво толкова му трябва на човек?", пита риторично Любен Чаталов. Култовият актьор от години е заменил големия град със село близо до София. Сади домати в градината си и е щастлив, че в колата му има климатик.

Реклама

"Успокоявам се, че в Сардиния днес са 49 градуса. И си викам, че сме направо на полюса. Тук 36 градуса - това температури ли са?", майтапи се Чаталов. "Това ме разхлажда някак си, колкото и да е егоистично", смее се той.

Преди години Чаталов бил в Израел през лятото и го осенила мисълта защо там са се повили четири религии.

"Защото в тази жега и камънаци единствено Господ може да ти помогне. Нищо не расте, пече като в пещ и затова хората са измислили религиите. А ние в Подбалкана ние сме си добре и не трябва да се оплакваме", смята именитият актьор.

Легендарната актриса Цветана Манева каза за "България Днес", че тази година лятната ваканция извън столицата ще й се размине. Тя не се оплаква от здравословни проблеми в жегата, но спазва определен дневен режим.

"Не излизам от вкъщи преди 18 часа", призна именитата актриса. Половинката на Явор Милушев прави задължително една разходка дневно, но през юли - само рано сутринта. Манева набляга на течностите, но пред минералната вода предпочита източената от чешмата. "Софийската вода е много хубава, което не може да се каже за въздуха", смята Цветана Манева. За цял живот голямата актриса е получила "имунитет" към високи температури в родния Пловдив, където много често през лятото термометрите отчитат рекордни стойности.

В юлските горещници Цветана Манева не напуска дома си без шапка и по възможност - в светло и по-просторно облекло. "Препоръчвам на всички да носят в този период бели дрехи", съветва именитата актриса.

Реклама

"Безкрайно много внимават за нас, възрастните хора и хората със здравословни проблеми, но и ние самите трябва да знаем как да се пазим", убедена е актрисата Слава Рачева. "Справяме с нормално в жегата", уточни тя. Актрисата, която приспиваше по телевизията със "Сънчо" поколения БГ деца, каза още, че я очаква едно лято в града. "Почивката ми е изведена чак към есента. Аз съм вече на такава възраст, че не Черноморието ми е благо, но го предпочитам. От години - особено Варна", сподели "Педя човек, лакът брада". По думите на ветеранката на Кукления театър в София "горещините са нещо нормално за България". "Даже датите тази година се изместиха. В моето детство датите бяха 27, 28 и 29 юли, сега жегите се върнаха 10 дни напред", припомня Слава Рачева.

Тв говорителката от златните години на БНТ Мария Янакиева довери, че "стои вкъщи с отворени широко прозорци". "Все пак нахлува някаква прохлада привечер", шегува се Янакиева, а и в столичния квартал, където живее, има дървета и зеленина.

Телевизионната дикторка тази година няма да напуска София. "Миналата година бяхме в Гърция, но морският бряг беше много скалист и висок", оплаква се тя.

След смъртта на съпруга си Янакиева се посвещава изцяло на грижите за своите внуци, които от години живеят в Париж. "Ходя през ден при дъщеря ми. Тя и съпругът й имат къща в Бояна. Там е много по-прохладно от центъра на София. Сега на гости са ни правнучетата ми, три много сладки и умни деца. За тях сме купили голям надуваем басейн", разказа Янакиева.

Тя обаче не се къпела в басейна в двора на боянската хасиенда, въпреки че това й изглеждало много изкусително под палещото слънце. "Не мога да пия обаче голямо количество течности. Прекрасно знам, че трябва да го правя, но не мога. Гледам да пия през деня основно минерална вода. Обичам и таратор", добави едно от най-популярните лица от малкия екран през 80-те години.

Засега ще се пържи в столичния си дом и актьорът Петър Вучков. Тв водещият на култовите шоута "Бързи, смели, сръчни" и "Минута е много" разполага единствено с чадър на балкона като контрамярка срещу горещината.

"Посрещаме жегите с жена ми под чадъра и това е. Нищо повече не правя", коментира за "България Днес" актьорът.

"Държа всички прозорци и врати в къщата си отворени, за да става течение навсякъде и по всяко време", поясни той. "Може би това лято, малко по-късно, ще отидем с жена ми във Варна на почивка", надява се Вучков.

Изненадващо, и певицата Нели Рангелова не планира да избяга от зноя на морския бряг нито у нас, нито в чужбина. "Ше пътуваме някъде, разбира се, но сега се подготвям за големия ми концерт през есента", каза Рангелова. Когато е в София, тя разчита изцяло на климатиците вкъщи и в колата.

"Не ги изключваме изобщо", признава естрадната изпълнителка. Рангелова си е забранила студените и газираните напитки, защото пази гласа си. "Достатъчна ми е само минералната вода", подчертава певицата.

Четете още

Вдъхновяващата актриса Цветана Манева: Връщам се на сцената! Щастлива съм!
Вдъхновяващата актриса Цветана Манева: Връщам се на сцената! Щастлива съм!

Вдъхновяващата актриса Цветана Манева: Връщам се на сцената! Щастлива съм!

Цветана Манева с голямата награда "Аскеер 2022" 
Не се страхувам от хода на времето

Цветана Манева с голямата награда "Аскеер 2022" Не се страхувам от хода на времето

Реклама
Реклама
Реклама