Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/14960401 www.bgdnes.bg

7 мотористи влизат в "Глобуса на смъртта"

  • Невиждан световен рекорд подготвя Енчо Керязов 
  • Кранът, качил 111-метровия пилон на Рожен, вдига и клетката на Античния театър в Пловдив

Невиждан световен рекорд подготвя Енчо Керязов!

Седем мотористи влизат в "Глобуса на смъртта", познат от представленията в цялата страна на цирк "Балкански". Рекордът ще бъде в увеличената бройка хора с мотори спрямо височината на глобуса, който е 4,70 м. Досега подобно нещо в света не е правено - толкова много превозни средства на такава малка височина.

Реклама

Поставянето на световния рекорд е насрочено за 26 август в Античния театър в Пловдив като своеобразна черешка на тортата в 12-ото издание на "Нощ на звездите". Всички билети вече са разпродадени, а водещи на зрелищното събитие ще бъдат Силвия Лулчева и Драго Драганов.

"Най-голям проблем е да се качи "Глобусът на смъртта" на Античния театър. Тъй като разглобяването и сглобяването му наново е изключително сложно, единствената възможност е с автокран. За да го качи горе, трябва да е огромен. Трябва 75-метрова стрела, която да го спусне на самата сцена. Единственият такъв кран е този, с който монтираха 111-метровия пилон на Рожен", сподели пред "България Днес" световноизвестният цирков артист и еквилибрист.

Организирани са редица срещи, включително и с краниста, който дава зелена светлина. Следва сложен процес по реорганизация на главния булевард в Пловдив, който слиза под Античния театър. Там ще се позиционира кранът, който ще вдигне глобуса директно върху Античния театър с надеждата да няма дъжд и вятър, които да спънат процеса.

"Глобусът и една част от мотористите са на турне в България. Говорих с г-н Балкански - ще спрат за 3 дни техните представления в Несебър и той ще бъде транспортиран в Пловдив. Друга част от мотористите са на представление в Будапеща и ще тръгнат към България предишната вечер. Вътре в глобуса на моменти разстоянието между моторите е 8 см заради това, че той е висок 4,70 м. Такова нещо не е правено", разказа още Керязов, който е зам.-кмет на Ямбол от 2019 година.

Така издание номер 12 на звездния спектакъл и тази година ще освети небето над Пловдив. Едни от най-добрите артисти, обединени от каузата да подкрепят талантливите деца на България, ще се качат на древната сцена.

Четете още

Енчо Керязов е БГ любимец
Енчо Керязов е БГ любимец

Енчо Керязов е БГ любимец

Драго и Енчо на цирков фестивал
Драго и Енчо на цирков фестивал

Драго и Енчо на цирков фестивал

Енчо Керязов се оттегли с бляскаво шоу
Енчо Керязов се оттегли с бляскаво шоу

Енчо Керязов се оттегли с бляскаво шоу

Световноизвестният БГ акробат Енчо Керязов: Щях да си загубя ръката!

Световноизвестният БГ акробат Енчо Керязов: Щях да си загубя ръката!

Реклама