Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15012763 www.bgdnes.bg

Тя е най-красивата наша археоложка: Ето я българската Лара Крофт

Откритията ми стоят в музеите, казва изследователят на древността Яна Христова 

27-годишната Яна Христова е българската Лара Крофт!

Красивата изследователка е археоложка от 5 години, през които е била на много интересни обекти. Сред тях антични, средновековни и праисторически, от епохите на неолита и халколита, както и от бронзовата епоха.

Реклама

"Записах да уча археология, защото винаги съм искала да се занимавам с наука. Професията е подходяща за приключенски настроени хора, които не обичат да се задържат на едно място. Включва пътувания, експедиции в цяла България и много запознанства", сподели пред "България Днес" Яна.

По нейни думи това лято е изключително успешно за родната археология. Българската Лара Крофт участва в екип, който проучва обект от римската епоха в района на Чирпан. Предполага се, че именно там се намира част от римската пътна станция "Циле".

"За сравнително краткото време, в което се занимавам с археология, аз и екипът ми сме откривали сгради, скулптури, надгробни плочи, надписи, пещи и много керамика. Един от любимите ми археологически обекти е Рациария - античен град близо до Дунав. Градът е с много големи мащаби, център на занаятчийство и земеделие, с въодушевление разказа красавицата.

Христова сподели, че открива обектите, като прави теренни обходи, сондажни проучвания, сателитни снимки и чрез геофизични методи. След като един обект е регистриран, влиза в археологическа карта на България.

"Археологията не е за всеки, защото се налага дълго време да си далеч от дома. Работата е много отговорна и натоварена. Отговаряш за работни групи, следиш работния процес и ги спираш, когато си на път да откриеш нещо. Всяко откритие грижливо се документира и ако е движимо, се прибира. Всеки експерт води полеви дневник, в който записва всичко, което се случва на терен. Работим с различни инструменти според ситуацията - от малки четчици и мистрии до лопати, кирки и дори багери. Правим фотодокументация на всичко открито, след което го документираме графично на терен и след това дигитализираме на компютър. След като сме събрали всички находки ги почистваме и ги предаваме за реставрация, ако е нужна. Накрая всичко отива в местните или националните музеи, където може да се види от всеки.

Реклама

Христова разказа, че най-голям интерес проявява към към некрополите (комплекс от гробове), защото те дават много информация за живота на хората и мечтае да участва в международни проекти и да посетя Италия, Гърция, Турция и Близкия изток.

Анджелина е първата, която влиза в популярния образ

Анджелина Джоли е първата, която влиза в популярния образ на Лара Крофт. Тя е героиня от екшън приключенски филм от 2001 г., базиран на поредицата видеоигри "Том Райдър".

Филмът проследява изследване на изгубени империи, откриване на безценни съкровища, раздаване на справедливост в смъртоносни схватки от авантюристката археоложка и изследователка. През 2018 г. Анджелина бе заменена от шведската актриса Алисия Викандер, която изигра култовата роля.

Четете още

Цеци Красимирова като Лара Крофт

Цеци Красимирова като Лара Крофт

Новата Лара Крофт ще е Алисия Викандер 
 (Снимки )

Новата Лара Крофт ще е Алисия Викандер (Снимки )

Реклама
Реклама
Реклама