Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15519446 www.bgdnes.bg

Спомен за 15 септември: Христо Мутафчиев бил голям калпазанин в училище

Известни си спомниха за първия учебен ден

Събирал гущери в буркан и ги пускал под бюрото на учителката, Фицата бягал от детската градина

Актьорът Христо Мутафчиев е бил изключително голям калпазанин в училище. Почти всяка седмица викали родителите му за разговор.

Реклама

"Една от най-големите ми глупости бе, че карах приятелчета да ходим да събираме гущери в буркан. След това ги пусках под бюрото на учителката. Тя пищеше и бягаше из стаята" - спомня си със смях Мутафчиев.

След това го гонели от час, естествено. Актьорът е бил един от най-немирните в училище.

"На първолаците искам да кажа, че школото е най-хубавото време от живота, което никога няма да се върне. Нека се възползват максимално от него", споделя Мутафчиев.

"На първолаците пожелавам дупе да им е яко", казва със смях по повод първия учебен ден актьорът Филип Аврамов и добавя: "Шегувам се, но истината е, че училището е първата стъпка към суровата действителност".

Най-голямата излагация през този ден на звездата от "Домашен арест" била, че го записали в Ж клас. Не в А, Б или В. Почувствал се нещастен.

"Учих в "Надежда", където хората общуваха помежду си обикновено с камъни. Иначе още на 6 години започнах да чета и да пиша" - спомня си Фицата.

Актьорът е учил по соцвреме, когато трудно са ставали издънки, особено на първия учебен ден.

Реклама

"Аз съм от черно-бялата епоха, когато всичко вървеше като по ноти. Иначе преди това редовно бягах от детската градина и с часове ме търсеха", спомня си актьорът.

Едно от най-големите прегрешения на Фицата било, че ходил на църква с баба си.

"След един Великден класната ни накара да си признаем, ако сме ходили на църква. Знаела кои сме. Аз бях единственият, който си призна" - допълва актьорът.

Филип пожелава на днешните първолаци да имат любопитство към всичко в живота.

"Образованието дава само базата. Всичко останало трябва да си го вземат сами" - казва актьорът.

Бъдещото поколение да създаде едно по-добро общество от нашето, се надява Фицата.

"През демокрацията първият учебен ден е празник. По комунистическо време бе наказание" - категорична е певицата Луна. "Тогава нямахме право на мнение и всички бяхме в коловоза", добавя тя.

Като ученичка Луна слушала само рок музика. Свирела на китара и на пиано. Учителите много я уважавали, защото успявала да увлече съучениците си.

"Единствените изцепки в училище, за които се сещам, са на учителите. Ние нямахме много възможност да правим гафове", смее се Луна.

В училище певицата винаги е била непримирима и в рокаджийския си период се обличала като момче - със сако и панталон. Опитвала се да предпази съучениците си от алкохола и цигарите, като ги канила на партита вкъщи. Пускала им твърда музика.

"Нека да са винаги първи и да са любознателни към живота. Много обичам децата" - пожелава Луна на първолаците. "Родителите трябва да приемат децата си такива, каквито са и като равни. Просто децата са съвършени души и трябва да ги пазим" - допълва Луна.

Четете още

Пияници преследват Христо Мутафчиев

Пияници преследват Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Няма 
уважение към актьорите!

Христо Мутафчиев: Няма уважение към актьорите!

Реклама
Реклама
Реклама