Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/16213280 www.bgdnes.bg

Петра вдигна мегакупон с ретро легендите, учителките на Румен Радев и Асен Василев гледат от първия ред

Ретрофолкът се събра на невиждан купон

Ние научихме президента да говори толкова добре, радват се даскалиците

На невиждан купон се събра ретрофолкът. Знаменити певци и певици отидоха до Хасково, за да почетат "Хищната хиена" Петра, която отбеляза 60 години в живота и 40 на сцената.

Изненадващо, сред почитателите на фурията се оказаха и бившите учителки на президента Румен Радев и финансовия министър Асен Василев Милка Костадинова и Нина Момчилова.

Реклама

Милка, която до пенсия е преподавала литература в хасковската Математическа гимназия, не може да нахвали колко интелигентен и буден ученик бил някога бъдещият летец и настоящ държавен глава на България Румен Радев.

"Това, че говори толкова добре, и то без да чете от предварително написан текст, го дължи и на моите уроци, и на уроците на колежките ми", похвали се Костадинова.

Възрастната, но достолепна дама е била учителка и на сегашния финансов министър Асен Василев.

"Случи се истински прецедент, когато Асен завърши. Той се състезаваше по успех и популярност с неговия съученик Валери Ранчев, в момента преуспяващ юрист в Лос Анджелис. Дадоха им на двамата Златарева награда, което дотогава не се беше случвало", разказа Костадинова.

Нейната наборка Нина Момчилова, която от години пише поезия и проза, е преподавала цял живот руски в местните гимназии и е била и колежка на Петра, докато тя още учителства в Хасково.

Реклама

"Сигурно ще се изненадате, но Петра пееше много хубаво навремето и руски песни", разкри педагожката ветеранка.

По думите на стари местни дружки на Петра тя е завършила образованието си в бившия СССР, където родителите й - детска учителка и фелдшер, били на гурбет навремето. Там, както самата двойна юбилярка призна в медиите, я "излъгало момче българче", от което родила дъщеря. Родителите на Петра се държаха изключително и мило, и достолепно на трапезата, в компанията на най-близките хора от фамилията и поръчаха на оркестъра да поздрави известната им щерка с хит на любимата им певица Тина Търнър.

Двойният юбилей на русата фурия събра на една маса и един микрофон легендите на попфолка от неговото прохождане на родна земя - Екстра Нина, Снежина, от култовия навремето чалга дует Марко и Снежина, изпълнителките Весела и Силвия, популярна и като гаджето и дуетната половинка на отишлия си без време кмет Нончо Воденичаров, кореняк хасковлията Валентино, на когото още му личеше, че таи страстни чувства към Петра, и кралицата на попфолк баладите Еми Стамболова. Напук на клюката, че Марко и Снежина от години не живеят в България, истината е, че бившите сценични партньори не са напускали никога за постоянно страната.

"Марко не можа да дойде, въпреки че имаше голямо желание. Той е в траур заради скорошната смърт на брат си", обясни отсъствието на певеца Снежина.

В чест на двойния юбилей на своята колежка тя бе с прясно изработено тату на дясната ръка, което се виждаше прекрасно, когато ръкавът на черния й тоалет се вдигаше нагоре.

С букет от почти "милион рози", само че цикламени, посрещна като коронована особа рожденичката организаторът на парада на стари, но златни чалга хитове Иво Генев, един от най-близките приятели на Тони Димитрова в гилдията.

Валентино се отчете с две картини на модерни класици на живописта. "Петра ще ги оцени подобаващо, защото самата тя е прекрасен художник", провикна се той в микрофона.

Преди да запее "Любовница", най-емблематичното си парче от златната ера на фолка, в чест на рожденичката, и Екстра Нина промотира подаръка си за нея.

"За моята скъпа колежка Петра е този екстравагантен букет!", накъдри глас попфолк пионерката, надянала специално за партито недотам пионерска униформа - прозрачна рокля с презрамки, неоставящи простор за въображението, и виждащи се от километри като на рентген бедра.

"Аз също рисувам като Петра, но ме беше срам да й подаря моя картина, затова избрах цветята", добави Екстра Нина.

За да скандализира задълго дори такава разкрепостена и разгорещена публика, певицата в "самодивска бяла премяна" и колежката й Силвия си размениха страстна френска целувка.

На импровизирания дансинг в заведението, което пращеше по шевовете, в един момент развя опашка и третият съпруг на Петра - кипърският грък Димитриос. Вторият обаче - местният актьор Стефан Цирков, автор на текстовете на "Хищна хиена", "Комнандира на вагона" и "Пурата кубинска", не бе забелязан от "България Днес" в клуба. Цирков, който довери, че ги е написал за общо има-няма половин част, а първото - на цигарена кутия на хасковската гара, по това време участвал в представление с колегите си от местния театър на софийска сцена. "Когато у нас пристигна Бил Клинтън, ни поканиха Петра да му изпее на ухо "Пурата кубинска", защото много харесвал тази наша песен", каза само за вестника вторият по ред брачен партньор на двойната юбилярка.

За сметка на това попфолк ветеранката показа за първи път пред публика голямата си внучка Александра.

"Тя учи оперно и джаз пеене", сподели с нескрита гордост певицата. "Тя знае кои гръцки песни обичам", допълни Петра и баба и внучка изпълниха на езика на оригинала две много популярни гръцки парчета.

Нейните колежки от зората на чалгата също са вече примерни съпруги и майки. Изпълнителката на хита "Палаво око" Весела се яви на хит фолкпарада с палавото си момченце и с млад съпруг. Колежката й Силвия се радва на успехите на красивата си 20-годишна дъщеря, но още тъгува за бившия си възлюбен Нончо Воденичаров. Грандиозната и неостаряваща балада на Еми Стамболова "Птица бяла" сложи финалния акорд на празненството. И публиката от всички възрасти, и персоналът на клуба буквално завряха от изпълнението на попфолк евъргрийна. Гласът на Стамболова звучеше още ефектно заради понижаването си с половин октава.

"Може да се дължи на дългогодишното пушене, защото аз пропуших на 19", сподели ненадминатата майсторка на баладите. "Напоследък нямам много време за участия, защото имам дъщеря първокласничка", каза още за "България Днес" Еми Стамболова.

Четете още

Ретро чалгата се събра на купон, вижте как изглеждат днес любимците на редица поколения (уникални снимки+видео)

Ретро чалгата се събра на купон, вижте как изглеждат днес любимците на редица поколения (уникални снимки+видео)

Хищната хиена на чалгата Петра: Жоро Илиев ми даде 300 бона бакшиш!

Хищната хиена на чалгата Петра: Жоро Илиев ми даде 300 бона бакшиш!

Реклама
Реклама
Реклама